"Evo kada bi mogla početi vakcinacija protiv COVID-19 u FBiH"

Aktuelno
"Evo kada bi mogla početi vakcinacija protiv COVID-19 u FBiH"
.

Šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva doc.dr. Sanjin Musa u intervjuu za Informativni portal covid19.fmoh.gov.ba govori u kojoj fazi su ispitivanja vakcine protiv COVID-19, kada i na koji način se očekuju nabavka vakcine i početak vakcinacije u FBiH, kako i na koji način će ona biti organizirana, te o izazovima same provedbe jednog tako sveobuhvatnog programa.

Dr. Musa govori o značaju provođenja svih mjera protiv COVID-19 u suzbijanju sezonske gripe, te razlozima zbog kojih je ove godine kasnila vakcina protiv gripe čija distribucija je počela ove sedmice. Dr. Musa pojašnjava zbog čega je važno da se do dolaska vakcine svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo učinkovitih javnozdravstvenih mjera kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, i ograničena okupljanja, te na koji način će od procenta stanovništva koje se odluči na vakcinaciju protiv COVID-19 zavisiti i to koliko dugo će COVID-19 nastaviti da bude ozbiljan uzrok zabrinutosti.

“Globalno implementiran program vakcinacije koja će početi sljedeće godine biti će i početak dugoročnog rješenja pandemije COVID-19, sa svim zdravstvenim i socio-ekonomskim značajem”, tvrdi dr. Musa.

- Kada bi prema trenutnim procjenama mogla početi vakcinacija protiv COVID-19 u FBiH i na koji način će se odvijati – koje ranjive grupe će prve biti u mogućnosti da se vakcinišu?

Musa: Za očekivati je da će u prvom kvartalu 2021. godine biti prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija. Prva prioritetna skupina jesu zdravstveni radnici i drugo osoblje koje se brine za ranjive skupine, zatim starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda.

(Izvor: Radio Sarajevo)

Ne propustite