Žena otkrila trik kako TEMLJNO OPRATI JASTUK: Izbacite prašinu, prljavštinu, grinje i alergene

Praktična žena
Žena otkrila trik kako TEMLJNO OPRATI JASTUK: Izbacite prašinu, prljavštinu, grinje i alergene
.

Ukoliko kod kuće imate alergičnu djecu, znate da je pranje jastuka neophodno. Donosimo vam savjet kako se temeljno pere jastuk da bi se iz njega izbacila prašina, grinje, alergeni i prljavština

Kako da operete jastuke od perja?

Jastuci punjeni perjem su najteži za održavanje. Treba ih prati na 30 stepeni Celzijusa, na režimu osetljivog pranja. Da biste spriječili da vam se perje zgrudva, najbolje je da u mašinu ubacite nekoliko kuglica od aluminijumske folije, veličine teniske lopte.

Koristite tečni deterdžent za pranje veša, i ponovite režim ispiranja i centrifuge. Sušite napolju, na suncu i ako se pojave grudnive, istrljajte ih i "razbijte" rukama.

Ako perjane jastuke perete ručno, bilo bi dobro da ih "rašijete" i perje operete u mlakoj vodi sa deterdžentom, a onda ih temeljno isperete pod mlazom tekuće vode. Osušite ih na suncu, pokupite u opranu jastučnicu, zašijete i vratite u upotrebu.

Kako da operete sintetičke jastuke?

Najlakše je da ih operete u mašini za pranje veša, na režimu mješovitog veša, na temperaturi od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Koristite centrifugu i dodatno ispiranje.  Sušiti na otvorenom, na prirodnom vazduhu povremeno okrećući jastuke.

Ako želite da ih ručno perete, razblažite deterdžent u toploj vodi, a zatim ih istrljajte rukama. Ako se prilikom sušenja "zgrudvaju" jednostavno grudvice razbijte usisavanjem ili trljanjem jastuka.

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite