UGOSTITELJI ŠOKIRANI nakon objave o zatvaranju kafića i restorana od subote: Najavljene najstrožije mjere u Hrvatskoj

Region
UGOSTITELJI ŠOKIRANI nakon objave o zatvaranju kafića i restorana od subote: Najavljene najstrožije mjere u Hrvatskoj
Ugostitelji su u šoku nakon objave informacija o zatvaranju kafića i restorana od subote do Badnjaka.

Ugostitelji su u šoku nakon objave informacija o zatvaranju kafića i restorana od subote do Badnjaka.

"Država je pokušala od župana dobiti suglasnost za zatvaranje lokala. Koliko razumijem, mi smo uzburkali vladu s obavijesti da ćemo tražiti obeštećenje, pa oni sad traže župane dozvolu i tako peru ruke prebacujući odgovornost na županije koje bi nas po tome trebale obeštetiti. Ovo što nam rade je psihološko zlostavljanje. U ponedjeljak su jedno najavili, sad drugo i svi samo strepimo, ne znamo hoćemo li zadržati ljude, hoćemo li naručiti robu, ovo je užas", govori nam u je Vedran Jakominić, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Navodi kako i dalje ne znaju koje su mjere.

"Ne znamo ostaju li terase, što da radimo. Ništa ne znamo. Mi smo jučer saznali da idu najstrože mjere ikad, ali se ne zna koje su to, nitko nas nije obavijestio, ovo je stvarno grozno", rekao je Jakominić za Index.

"Imamo tri puta veće poreze nego ostale europske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju"
Navodi kako država isplaćuje samo mjere za radnike kako bi zaštitili njihova radna mjesta, napominjući kako država zaboravlja da ugostitelji imaju i puno drugih troškova.

"Imamo kredite, najamnine, moramo plaćati milijun parafiskalnih nameta, moramo plaćati ZAMP-u, Hrvatskim šuma, Hrvatskim vodama, članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori, samo što ne trebamo plaćati za astronaute. Nismo oslobođeni nijednog parafiskalnog nameta. Naša hrana je propala ako ne radimo, a od države nismo dobili nikakvu pomoć, već moramo plaćati državi i akontaciju poreza na dobit. Mi smo jedina europska država koja nijednom kunom nije pomogla poduzetnicima u ovoj krizi", rekao nam je Jakominić.

"Ne razumijem zašto nas se ostavlja da krepamo"

Na pitanje hoće li krenuti masovni otkazi u ugostiteljstvu nakon zatvaranja lokala, rekao je da će se svi vlasnici ugostiteljskih objekata potruditi nekako preživjeti to razdoblje.

"Stalno ponavljamo da nam trebaju novci koje možemo posuditi, trebaju nam krediti, komercijalne banke nam ih ne daju, a sasvim je sigurno da ne možemo preživjeti zimu bez sredstava za likvidnost", kazao je.

Posebno ističe kako su ovakvi porezi neizdrživi, a pogotovo u ovoj situaciji.

"Imamo tri puta veće poreze nego ostale europske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju. Ne razumijem zašto se nas ostavlja da krepamo, dok u javnom sektoru obećavaju povišice i božićnice", kaže Jakominić.

Najavili tužbu protiv države

Podsjetimo, Nacionalna udruga ugostitelja prošli je tjedan najavila kako će sukladno Ustavu RH podnijeti zahtjev za obeštećenje ugostitelja koji su u pandemiji izgubili prihode.

"Prvo idemo na DORH, gdje ćemo mirnim putem tražiti obeštećenje. Ako to ne riješimo mirnim putem, onda idemo u podizanje tužbe protiv države pri Vrhovnom sudu. Taj proces može trajati i do 7 godina, kao što je i slučaj Franak trajao dugo", rekao je za Index Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

"I dalje nas se mrcvari i reketari"
Navodi kako će na kraju ići i na procjenu ustavnosti odluka Nacionalnog stožera, no da prethodno moraju poduzeti korake kao što je odlazak na DORH.

"Idemo na temelju Ustava i zakona tražiti pravedno obeštećenje. Prikupljamo sve dionike iz cijele zemlje koji smatraju da su izgubili dobit u ovoj pandemiji zbog odluka Stožera. Mi smo pristali na sve moguće opcije da ne dođe do zatvaranja, no i dalje nas se mrcvari i reketari, a znanstveno nema nijednog podatka koji ide u korist tome da smo žarišta koronavirusa. Kad ih pitamo na osnovu koje studije su donijeli odluke da se ugostiteljske objekte treba zatvarati, onda šute, ne znaju što reći jer nema nikakve analize ni studije da smo žarišta koronavirusa", rekao je Medak.

(Index.hr)

Ne propustite