NAJNOVIJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Kako će se zaključivati ocjene u školama i šta će biti sa fakultetima

Region
NAJNOVIJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Kako će se zaključivati ocjene u školama i šta će biti sa fakultetima
Danas smo se, kaže, najviše posvetili školama i to svim nivoima.

- Krizni štab je imao težak zadatak i moram da kažem da smo morali dobro da izvagamo, da obezbijedimo održivost zdravstvenog sistema kojije prebukiran. Moramo da razmišljamo o ekonomiji. Vrlo je važno da ovih nedjelja pred nama budemo čelične discipline u sprovođenju mjera - rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović nakon današnje sjednice Krizog štaba za borbu protiv korona virusa.

Danas smo se, kaže, najviše posvetili školama i to svim nivoima.

- Donijeli smo odluku da školski rapsdust počne 21. decembra i da traje do 18. januara. On je malo duži nego do sada, ali ćemo obezbijediti da nam svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim praznicima, a da svi studenti i učenici budu što viđe kod svojih kuća - naveo je on.

Što se tiče osnovnih škola od 1. do 4. razreda, one nastavljaju sa radom, dok učenici od 5. do 8. razreda idu na onlajn sistem i tako do 21. decembra, kao i sredenje škole.

Dodao je da se vrtići neće zatvarati.

Fakultetima se predlaže, kazao je Tidodorović da odluče sami, ali je preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu, s tim što će fakulteti poput Medicinskih i PMF imati vježbe uz sve poštovanje mjera.

Kako će se zaključivat ocjene
 

- Težimo da do početka raspusta školski sistem funkcioniše. Mi ga samo prevodimo u manje rizičan sistem. On je moguć i dobre rezultate daje - kazao je dr Tiodorović,prenosi Blic.

Na pitanje, šta će biti sa zaključivanjem ocjena, on je rekao:

- Prosvjetni radnici su u teškoj situaciji, oni će moći da onu djecu koju žele i koji treba da poprave ocjene mogu kontaktirati da dođu i poprave ocjene.

Podsjetimo, u Srbiji je izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija, imamo ogroman broj zaraženih i sve veći broj umrlih iz dana u dan. Sve to je dovelo do toga da Krizni štab odluči da iznova preisipita mere kojima bi opasni virus mogao da se zaustavi.

Inače, u danu za nama broj oboljelih bio je rekordan i iznosio je 6.842, dok je 37 ljudi izgubilo život od posljedica korona virusa. Dan prije toga umrlo je 38, što je najviše od početka epidemije. Bolnice su pune, gotovo 6.500 je hospitalizovanih kovid bolesnika, a pored velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika među oboljelima sve je više školaraca i nastavnika.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, iznio je jutros dramatično predviđanje da nam prijeti čak i trocifren broj umrlih u jednom danu.

Ne propustite