Podnesena krivična prijava protiv Valentina Inzka

Aktuelno
Podnesena krivična prijava protiv Valentina Inzka
.

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović podnio je danas Osnovnom sudu u Srebrenici krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka zbog njegove najave nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, čime, kako je navedeno, krši Ustav i zakone BiH.

Pavlović je rekao da najavljenim nametanjem tog zakona Incko "čini jedan od najvećih zločina - zločin protiv mira".

"Ukoliko bude taj zakon nametnut BiH i okruženje neće biti pasivno i moguće je izazivanje sukoba i smatramo da Incko, zbog ugrožavanja mira, treba da odgovara iako ima diplomatski imunitet", poručio je Pavlović.

On kaže da "Istočna alternativa" želi da iz Srebrenice poruči da će, ukoliko dođe do nametanja tog zakona, podići narod na noge po uzoru na Srbe u Crnoj Gori.

"Mi ne želimo sukobe i rat nego stabilnu i jaku Republiku Srpsku", istakao je predsjednik "Istočne alternative".

Pavlović smatra da Incko svojim bahatim odnosom, sprovodeći zamisli Benjamina Kalaja o jedinstvenoj bosanskoj naciji, želi da srpski narod uništi i protjera iz BiH nametanjem zakona kojim može biti svako optužen za iznošenje mišljenja ili utvrđivanje istine o ratnim stradanjima.

"Nema više ćutanja! Sva dozvoljena pravna sredstva biće upotrijebljena za odbranu Republike Srpske", poručio je Pavlović.

U prijavi za pokretanje krivične tužbe protiv Incka traži se da nadležni organi sprovedu istragu i utvrde ko stoji iza nametanja tog zakona i da odgovara po međunarodnim zakonima za izazivanje sukoba.

"Istočna alternativa" traži i preispitivanje Inckovog odnosa i prećutnog odobravanja djelovanju terorističkih islamističkih organizacija u BiH koje siju smrt u Evropi i svijetu.

U prijavi se od pravosuđa traži da sasluša Incka u vezi sa prikrivanjem dokaza o zločinima koje su mudžahedini počinili nad srpskim narodom od 1992. do 1995.godine.

"Istočna alternativa" zahtijeva da pravosuđe što hitnije sprovede istragu zbog stalnog pritiska OHR-a na Republiku Srpsku i da Incko sa saradnicima bude proglašen nepoželjnom osobom u Srpskoj i BiH, a da se sredstva za rad OHR-a usmjere za borbu protiv kovida-19.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nedavno je najavio da je spreman da nemetne zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ne bude usvojen do 11. jula naredne godine.

Ne propustite