BIDENOV PRVI INTERVJU NAKON IZBORA: "Imam samo jednu viziju"

Svijet
BIDENOV PRVI INTERVJU NAKON IZBORA: "Imam samo jednu viziju"
.

U razgovoru sa Lesterom Holtom iz NBC u utorak uvečer, Biden je naglasio da se sada 'suočavamo sa posve drugačijim svijetom nego kada je Obama bio predsjednik', kao i to da je 'predsjednik Trump promijenio tu sliku'.

Intervju je uslijedio nakon što je Biden najavio imenovanja novih članova njegovog kabineta, među kojima su mnogi iz bivše Obamine administracije.

Biden je istakao da će njegova administracija biti reprezent 'cijelog spektra američkog naroda, kao i spektra Demokratske stranke', te da bi čak imenovao i republikance koji su glasali za Trumpa.

- Želim da ova zemlja bude ujedinjena, naglasio je novi američki predsjednik.  

U razgovoru za NBC, Biden je također izjavio da ne namjerava upotrijebiti odjel za pravdu kako bi istraživao Trumpa i njegove saveznike, uprkos pritiscima od strane pojedinih demokrata da se istraže predsjednikova finansijska poslovanja i navodi o stranom miješanju u prethodne izbore.

Umjesto toga, Biden namjerava sprovoditi 'progresivnu' agendu.

Holtu je kazao da je njegov tim trenutno fokusiran na koordinaciju tranzicije, te da se Trumpova administracija ponijela 'čestito'.

- Već mi je dostupan predsjednički dnevni brifing; već se sastajemo sa Covid timom Bijele kuće, otkrio je novi predsjednik u TV emisiji.

Biden će se u srijedu obratiti naciji u povodu Dana zahvalnosti s naglaskom na 'zajedničkoj žrtvi koju Amerikanci čine ove praznične sezone', i poručit će da se zajedno može prevazići trenutnu krizu.

Novi američki predsjednik je tokom konferencije za medije u Wilmingtonu, Delaware, najavio svoju viziju za Ameriku, kao zemlju 'spremnu da predvodi svijet, umjesto da se iz njega povlači'.

(slobodna-bosna.ba)

Ne propustite