Biden imenovao kabinet, oglasila se Bijela kuća

Svijet
Biden imenovao kabinet, oglasila se Bijela kuća
.

Novoizabrani predsjednik SAD izjavio je juče da Amerika neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima

Bijela kuća odobrila je u utorak da izabrani predsjednik (Joe Biden) Džo Bajden dobije dosije poverljivih obaveštajnih izvještaja pripremljenih za predsjednika SAD, takozvani Dnevni izveštaj, izjavio je danas neimenovani zvaničnik iz američke administracije.

Ta odluka znači da će Bajden imati pristup najnovijim obavještajnim podacima o velikim nacionalnim bezbjednosnim prijetnjama širom svijeta, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden, inače je, u utorak  formalno predstavio javnosti svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbjednost.

Sastav tog tima signalizira preokret u odnosu na politiku "Prvo Amerika" Trampove administracije i povratak američkom angažmanu na globalnoj sceni, prenosi Glas Amerike.

Predstavljajući saradnike, na skupu u Vilmingtonu u državi Delavar, Bajden je izneo viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu, navodi VOA pozivajući se na agenciju AP.

Imenovao članove kabineta

Izjavio je da Amerika "neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima", a ocijenio je da će njegov izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara "obnoviti moral u Stejt departmentu i povjerenje u njegovu ulogu".

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda.

Bajden je dosad imenovao Entonija Blinkena (58 godina, državni sekretar), Alehandra Majorkasa (60, sekretar za unutrašnju bezbjednost), Lindu Tomas Grinfild (68, ambasadorka u UN). Tu je i Džon Keri (76), bivši potpredsjednik SAD, koji će biti specijalni izaslanik za klimatske promjene.

Prva žena sekretar finansija

Evril Hejns (51) će biti direktorka bezbjednosnih službi, a Džejk Saliven (45) savjetnik za nacionalnu bezbednost.

Bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen biće kandidatkinja za sekretarku za finansije, a ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena na tom položaju.

Bajdenove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Bajden je izrazio nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.

Ne propustite