VODITELJ: Zašto si se slikao sa četničkom zastavom? DRAŠKO PRIREDIO NOVI ŠOK: Imamo različite poglede na povijest

Aktuelno
VODITELJ: Zašto si se slikao sa četničkom zastavom? DRAŠKO PRIREDIO NOVI ŠOK: Imamo različite poglede na povijest
.

Na lokalnim izborima u BiH došlo je do velikih promjena na vlasti. Najveće udarce pretrpjeli su SDA Bakira Izetbegovića i SNSD Milorada Dodika. SDA je nakon 20 godina izgubio Sarajevo, a Dodikov SNSD izgubio je najveći grad u Republici Srpskoj, Banju Luku, koja je i administrativno središte RS-a.

27-godišnji Draško Stanivuković pobijedio je kandidata Dodikovog SNSD-a, koji je Banjom Lukom vladao posljednjih 20 godina.

Stanivuković, koji je najmlađi gradonačelnik Banje Luke, u regiji je postao zvijezda. Potječe iz imućne obitelji i živi u raskošnoj vili te poručuje da je upravo to dokaz da u politiku nije ušao kako bi se obogatio.

Gostujući na Novoj TV komentirao je, između ostalog, položaj Hrvata u BiH i je li Željko Komšić pravi predstavnik Hrvata.

"Hrvati su za vrijeme rata izabrali svoj položaj u Federaciji BiH. To je pitanje i stvar dogovora Hrvata i Bošnjaka. Ako oni u tom segmentu nađu određene kompromise i rješenja, mi kao Srbi ćemo to podržati", rekao je.

Na pitanje je li u redu da Bošnjaci mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva odgovara: 

"O tome se trebalo razmišljati ranije, kada se ulazilo u takav sastav i način izbora. To mora biti između Bošnjaka i Hrvata."

Stanivuković kaže da BiH doživljava kao svoju domovinu.

"Ja sam rođen u Republici Srpskoj koja je sastavni dio BiH, volim svoj narod, poštujem sve ljude i smatram da je Daytonski sporazum okvir u kojem svi narodi mogu živjeti i izboriti svoju poziciju. Dodik samo priča da će se Republika Srpska odcijepiti. Ja nisam za to. Ja sam ideje da Republika Srpska bude trajna i neupitna i da može napredovati u sastavu u kojem je danas. To bi bila avantura za sve građane, a građanima je dosta avantura", napomenuo je.

83c41c2d-545a-4572-9d5c-b2d1310cd03b

Na pitanje je li se u Srebrenici dogodio genocid, Stanivuković smatra da je riječ o zločinu, a ne o genocodu. Ne slaže se ni s ocjenom Haaškog suda da se u Srebrenici radilo o genocidu.

"Ja imam pravo na svoj stav i ja ga neću mijenjati, u Srebrenici se dogodio zločin", rekao je. 

Stanivuković se svojedobno slikao ispod četničke zastave.

"Jedna lasta ne čini proljeće. Ljudi su htjeli sa mnom se fotografirati", komentira danas novi gradonačelnik Banja Luke tu fotografiju.

Na pitanje o četnicima i ne smatra li da je riječ o kvislinzima odgovara: "Imamo različite poglede na povijest. Ja imam stav o povijesti, ali ja nisam povjesničar, ja sam mladi političar koji gleda u budućnost. Ja sam patriot koji voli svoj narod, ali gledam u budućnost i želim je graditi", rekao je. 

Komentirao je i kuću u Banjoj Luci koju nazivaju bosanski Versailles.

"Je l' pošteno zarađeno sve? To je kuća koju moja obitelj dugo gradi. Ako je netko nešto uzeo, pa uhitite, sve ostalo su šuplje priče, ja se ne želim baviti šupljim pričama", rekao je. 

(index.hr)

Ne propustite