MUŽ I ŽENA U JAPANU SPAVAJU U ODVOJENIM KREVETIMA: Kad čujete ZAŠTO, ZAPREPASTIT ĆETE SE! Je li OVO moguće?

Zanimljivosti
MUŽ I ŽENA U JAPANU SPAVAJU U ODVOJENIM KREVETIMA: Kad čujete ZAŠTO, ZAPREPASTIT  ĆETE SE! Je li OVO moguće?
.

Kulturološki i tradicionalno Japanci imaju neke doista zanimljive postavke, često neshvatljive ostatku svijeta, a među njih spada i odvojeno spavanje supružnika, koje je tamo uvriježeno te to ne povezuju sa srećom u braku.

Male kuće i stanovi ne sprečavaju mnoge japanske parove da spavaju u različitim krevetima ili čak sobama. Ovo nije neka vrsta intimnog pitanja ili problema u vezi, već nešto što smatraju normalnim te dobrim za njih.

Evo koji su razlozi tradicionalno utjecali na to:

Prva stvar zbog koje se japanski parovi odluče odvojeno odlaziti u krevet su različiti rasporedi rada. Ako probudite svog partnera zato jer ste došli kući s posla ili se pak morate ranije probuditi da bi išli na posao, on ili ona se neće kvalitetno odmoriti. Različiti rasporedi i prekovremeni sati su normalna i uobičajena pojava u Japanu, a oni duboko vjeruju kako se ne smije drugim ljudima kvariti san zbog vlastite komocije.

Bebe spavaju s majkama

Japanske majke spavaju sa svojom djecom i to se smatra vrlo važnim, pa otac treba odlučiti želi li dijeliti isti krevet ili otići u drugu sobu. Znanost je potvrdila njihovu tezu da spavanje s majkom djeci omogućava da budu mirniji, imaju stabilniju temperaturu i manji broj otkucaja srca, što je osobito važno u dojenačkoj dobi, a istovremeno se smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti, piše Bright Side.

7db64e53548210fff8685db6de

Za njih odvojeno spavanje znači mir

Dok mnogi parovi koji počnu odvojeno spavati smatraju da im je razvod pred vratima, Japanci to vide drugačije. Jako cijene svoj san i ne žele da ih ometaju dok spavaju. To znači da im je draže ne nositi se s hrkanjem, krađom pokrivača, udaranjem nogama i slično. Iako neki zbog manjka prostora neće spavati u drugoj sobi, većina će ih imati razdvojene madrace.

f44e575d0a8f699ff7fe2bbad0

Odvojeno spavanje nije od jučer

U Japanu se spava na futonu, odnosno madracu punjenom pamukom ili pak tatamiju – madracu punjenom osušenim stabljikama riže, koji pruža potporu i udobnost. U prošlosti su se kao kreveti koristili samo u veličini za jednog.

Dakle, čak i ako ste željeli leći s voljenom osobom, morali biste spojiti dva madraca i riskirati spavanje u rupi, na podu (u Japanu se tradicionalno i spava na podu jer smatraju da je tako najbolje za kralježnicu). Takvi se madraci koriste i danas u većini obitelji, jer ne zauzimaju puno prostora i lako ih je pohraniti.

Ne propustite