INZKO SE ZAHVALIO DODIKU: "Njegov napor je bio ključan..."

Aktuelno
INZKO SE ZAHVALIO DODIKU: "Njegov napor je bio ključan..."
.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko učestvovao je večeras na okruglom stolu na kojem su prisustvovali svi ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, a koji je organiziran povodom 25. godina Dejtonskog sporazuma

– Činjenica je da Dejton i Ustav BiH nastavljaju da budu diskriminisani za različite političke ciljeve. Postoji samo jedan mirovni dogovor koji se odnosi na sve i Ustav mora biti poštovan u svim dogovorima, on uključuje klauzulu koji daje pravo BiH da odbrani svoj suverenitet i integritet. Također, poziva entitete da poštuju odluke države i od 1992. godine priznaje BiH kao državu s utvrđenim granicama. Pogrešnim postupanjima uzdrmavaju se temelji BiH – naglasio je Incko.

Naglasio je da ipak poruke negiranja BiH najviše dolaze iz RS.

– Osim toga tu je i postavljanje spomenika osuđenom ratnom kriminalu Radovanu Karadžiću, poricanje genocida u Srebrenici i sve ostale slične retorike koje ugrožavaju zajedništvo. Nakon 25 godina svjedoci smo da se teže ukinuti dejtonski instrumenti, a sve institucije nastale tada su očuvale mir i njihovo ukidanje bi uzrokovalo negativne politike. Bitno je razmatrati i mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i to pitanje bi se trebalo riješiti. Mislim da je sjajno da u jednoj bh. instituciji u ustavnom sudu imamo usku saradnju između evropskih i bh. sudija – kazao je.

Inzko se i zahvalio Dodiku što je ranije bio dobar partner za provođenje Dejtonskog sporazuma, te njegovoj podršci za uspostavu institucija BiH u periodu od 2000. do 2010. godine, kao i za saradnju sa OHR-om.

“Tada je bio od velike pomoći i bez njega mnoge institucije i zakoni ne bi postojali. Njegov napor je bio ključan u izgradnji institucija u BiH”, dodao je.

(Izvor: Fokus.ba)

Ne propustite