MASKA IMA ROK TRAJANJA, OVO SU ZNAKOVI DA JE VRIJEME ZA NOVU: Hitno je zamijenite jer više ne štiti ni vas ni druge!

Kiosk
MASKA IMA ROK TRAJANJA, OVO SU ZNAKOVI DA JE VRIJEME ZA NOVU: Hitno je zamijenite jer više ne štiti ni vas ni druge!
Ako prepoznate ijedan od ovih sedam znakova kod svoje maske, odmah je prestanite koristiti i nabavite novu

Nošenje zaštitne maske obvezno je u svim zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se ne može održati fizička distanca. No, postoji velika razlika između nošenja bilo koje maske i nošenja maske koja je sigurna i učinkovita.

Nekoliko je znakova koji upućuju na to da trebate novu masku kako biste se maksimalno zaštitili. Ako prepoznate ijedan od njih u svojem slučaju, odmah prestanite koristiti staru masku i nabavite novu.

1. Maska se potrgala
Maske su učinkovita zaštita i za vas i za ljude oko vas samo ako su čitave. “Ako maska ima vidljive rupe ili se neki dio maske otrgnuo, smatrajte je neupotrebljivom”, rekla je pedijatrica Cara Natterson za portal Best Life.

“Svrha maske jest pružiti fizičku zapreku kako bi se spriječio virus ili, ako ste zaraženi, da spriječite prijenos virusa na osobe oko vas”, dodala je Natterson i poručila da rupe na maski zasigurno omogućavaju protok virusa.

1303890

2. Dirali ste masku nakon što ste bili u kontaktu s potencijalno kontaminiranom površinom
Ako ste dotaknuli potencijalno kontaminiranu površinu, poput trgovačkih kolica ili kvake na vratima, a potom dodirnuli bilo koji dio maske osim vezica, tada i svoju masku možete smatrati kontaminiranom.

“Što češće izlazite ili provodite više vremena u gužvama, trebali biste staviti masku na pranje ili je baciti u smeće čim dođete kući”, pojasnila je Natterson.

3. Brinuli ste se o nekomu tko je bolestan
Ako član vašega kućanstva ili netko drugi o komu ste se brinuli sumnja da je zaražen koronavirusom, vrijeme je da operete masku ili je bacite ako koristite jednokratnu masku. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, porozne predmete poput platnenih maski treba prati na najvišoj mogućoj temperaturi, a zatim ih potpuno osušiti prije korištenja.

4. Nosili ste masku kada ste imali simptome Covida-19
Iako postoje dokazi koji sugeriraju da koronavirus može preživjeti nekoliko dana na površini, ako ste nedavno imali koronavirus ili sumnjate da jeste, u vašem je najboljem interesu zamijeniti jednokratnu masku ili oprati platnenu masku kako biste bili sigurni i vi i osobe u vašem okruženju.

5. Dotaknuli ste masku nakon kašljanja ili kihanja
Koronavirus se širi respiratornim izlučevinama, što znači da se prenosi kihanjem ili kašljanjem. Ako ste dodirnuli masku nakon što ste kašljali ili kihnuli, vrijeme je da je bacite u perilicu rublja ili u smeće. To je potrebno napraviti čak i ako ne znate da ste bolesni, osobito jer je značajan udio asimptomatskih slučajeva koronavirusa.


shutterstock
6. Maska vam ne prekriva pravilno nos i usta
Kako biste zaštitili sebe i ljude u svojoj okolini, maska treba pokrivati i vaša usta i nos. Ako vam maska ne odgovara licu i ne pokriva i usta i nos, a po mogućnosti i bradu, vrijeme je da nabavite novu.

Ne propustite