NEMAJU SVI ISTI NIVO ANTITIJELA: Doktorka Gnjatović objasnila koliko dugo traje IMUNITET nakon preležane KORONE!

Aktuelno
NEMAJU SVI ISTI NIVO ANTITIJELA: Doktorka Gnjatović objasnila koliko dugo traje IMUNITET nakon preležane KORONE!
Doktorka Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), o imunitetu i reinfekciji koronom.

Doktorka Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), o imunitetu i reinfekciji koronom.

Najviše otpornih na virus korona u Srbiji je među mlađima od 19 godina. Iako su oni rijetko evidentirani kao zaraženi i oboljeli, pokazalo se da gotovo svaki treći (31,8 odsto) u ovoj uzrasnoj grupi ima IgG antitela, odnosno prirodno stečen imunitet tako što su bili zaraženi koronom.

Zvanično su najzaštićeniji stanovnici Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva, Šapca, pokazalo je veliko istraživanje o imunitetu kod Srba.

Od početnih saznanja da imunitet poslije preležane kovid infekcije traje bar tri meseca, došlo se do zaključaka da nas IgG antitela, ipak, duže štite. To potvrđuje i doktorka Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP).

- Kod nekih dođe do manjeg pada nivoa IgG antitela, a kod nekih i do povećanja. Juče je ovde bila žena koja je bolovala u martu i njen nivo antitijela je isti kao kada je ustanovljeno da je razvila imunitet posle infekcije. Ako prirodno stečen imunitet traje u većini slučajeva evo već sedam meseci, i to bez značajnog pada IgG tela, nemamo razloga da ne verujemo da će ti ljudi od kovida 19 biti zaštićeni bar godinu dana - objašnjava dr Gnjatović.

Ona, ipak, kaže da ima i onih kod koji se imunitet izgubi, i da je to uglavnom slučaj kod osoba koje su imale asimptomatsku formu kovida ili veoma blagu kliničku sliku.

- Nije čak pravilo ni da je imunitet nestao kod svih koji su i ne znajući preležali virus ili vrlo lako prebrodili kovid. Naprotiv, reč je o manjem broju slučajeva, ali i oni imaju druge imunološke memorijske ćelije koje će ih u nekoj mjeri štititi ako ponovo dođu u kontakt sa virusom - kaže ona.

U praksi ima slučajeva da se IgM tela, koja pokazuju akutnu infekciju, otkrivaju i kod onih koji su preležali kovid. Doktorka Gnjatović, međutim, kaže da to nije za brigu, jer te osobe ne razvijaju kliničku sliku kovida, bar ne težu, i nisu infektivne za okolinu.

- Virus ostaje u telu mjesecima posle infekcije i negativan PCR test posle lečenja ne znači da delovi virusa nisu ostali u organizmu, IgM reinfekcije su retke, ali niko ne može da tvrdi da su i nemoguće. U većini slučajeva je to, ipak, 'drugi kovid', odnosno reaktivacija ranije unetog virusa u telo. Organizam tih osoba se, iako se uoče IgM tela, sam izbori sa virusom, ne dođe do njegovog razmnožavanja, pa ga nema u nosu i ždrijelu, i one nisu infektivne po okolinu - rekla je ona.

(Novosti)

Ne propustite