Kako je Draško Stanivuković postao rak-rana Miloradu Dodiku: Znao je da će doći na vlast

Aktuelno
Kako je Draško Stanivuković postao rak-rana Miloradu Dodiku: Znao je da će doći na vlast
.

Kako je 27-godišnjak postao rak-rana Milorada Dodika

Politički kraj Milorada Dodika, aktualnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prije toga u dva mandata predsjednika Republike Srpske, započeo je prije točno 20 godina, kada je bio predsjednik vlade srpskog entiteta u BiH i tek je krenuo ubirati plodove svoje političke moći. Dogodilo se to u banjalučkoj Osnovnoj školi Alekse Šantića, u drugom razredu, kojem je razrednica bila učiteljica Grozda, a prvi udarac zadao mu je jedan osmogodišnjak, prenosi Jutarnji.hr.

Pričali su o budućnosti i svatko od učenika morao je reći što će biti kad naraste. Kako to već biva kod maštovitih klinaca, izredalo se raznih zanimanja, djevojčice su odlučile biti liječnice, manekenke i frizerke, a dječaci nogometaši i piloti. Dječak po imenu Draško svojim ju je odgovorom dobro nasmijao. Bez puno razmišljanja ispalio je: "Učiteljice, ja ću, kad narastem, biti predsjednik Republike Srpske".

Draško Stanivuković danas ima 27 godina i na nedjeljnim izborima postao je najmlađi gradonačelnik u povijesti Banjaluke, srušivši sa svojim PDP-om dvadesetogodišnju dominaciju Dodikova SNSD-a i pobijedivši aktualnog gradonačelnika iz te stranke, Igora Radojičića. Nitko nikada Miloradu Dodiku nije zadao takav udarac, bio je toliko ojađen da je Banjalučanima poručio da nisu fer te im, onako vruć nakon izbornog poraza, prijetio zatvaranjem grijanja. 

Draško Stanivuković je njegova rak-rana, čovjek koji mu krv pije na slamku pune četiri godine, otkako je 2016. postao najmlađi vijećnik Gradske skupštine u povijesti Banjaluke, pa onda, dvije godine poslije, s rekordnih 20.000 glasova i najmlađi zastupnik u povijesti Narodne skupštine Republike Srpske.

Zatvarao ga je pet ili šest puta, Dodikov ga je režim prekršajno gonio točno 117 puta, a među šest kaznenih prijava Draško ima i onu za podrivanje i rušenje države. Prije mjesec dana nazvao ga je "političkim nedonoščetom, pobačajem koji dođe i odjednom se izbaci odnekud, pa mlatara jer si je umislio da je politička gromada", samo zato što se jedini usudio suprotstaviti njegovu gradonačelniku na izborima. Dodikov ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač u Narodnoj ga je skupštini, nema tome ni godinu dana, fizički napao.

No, Draško Stanivuković je udarao tamo gdje ih je boljelo najviše, razotkrivao njihove afere, ušetavao na Dodikova imanja i sprdao se s traktorom koji su dobili na dar, održavao konferencije za novinare nasred prometnica, kidao loš asfalt golim rukama, prije šest godina osnovao je udrugu "Budi drugačiji", podržao protest majki i rodilja za njihova prava, organizirao peticiju protiv kupnje luksuznih automobila za ministre u Vladi Republike Srpske, organizirao prosvjede protiv povećanja nameta na gorivo i podržao pokret Pravda za Davida, zbog čega je u jednom danu uhićen dvaput. Obilazio je potlačene i obespravljene i osvajao srca ljudi.

Novinarka jednog dnevnog lista, Milkica, prokomentirala je kako je Draško toliko prisutan u medijima da "iskače iz paštete, pa bi joj, kad stiže sve, mogao doći nacijepati drva". Isti dan Draško se pojavio pred njezinim vratima i nacijepao joj drva. Draško ima silnu energiju, izravnost i neposrednost, ali i dobru dozu ludila u svojoj glavi. Nisu ga uspjeli slomiti čak ni pričama o tome da je razmaženo dijete bogataša.

Izvor: Oslobođenje

Ne propustite