"HISTORIJSKA ODLUKA" Njemačka najmerava obavezati kompanije da u upravama moraju imati žene

Svijet
"HISTORIJSKA ODLUKA" Njemačka najmerava obavezati kompanije da u upravama moraju imati žene
Vlast u Njemačkoj je napravila odluku koja je nazvana prekretnicom.

Vlast u Njemačkoj je napravila odluku koja je nazvana prekretnicom. Naime, namjerava obavezati kompanije koje dobro kotiraju na berzi da u svojim upravama moraju imati žene.

Kompanije će među izvršenim direktorima morati imati najmanje jednu ženu, a konačna odluka o ovom pitanju se očekuje sljedeće sedmice, prenosi Kliks.

Za Francisku Gifej, ministricu za pitanja žena i porodice, ovo je istorijska odluka. Među brojnim ženama koje su pozdravile ovakvu odluku je i bivša direktorica ljudskih resursa u Simensu Janina Kugel.

Najveća evropska ekonomija zaostaje za drugim zemljama kada je u pitanju broj žena u upravljačkim strukturama firmi. Prema fondaciji Olbrajt, žene čine samo 12,8 odsto upravnih odbora 30 najvećih njemačkih kompanija.

U Sjedinjenim Američkim Državama to iznosi 24,9 posto, u Švedskoj 24,5, Velikoj Britaniji i Francuskoj 22,2 posto. Niti jednu najveću njemačku kompaniju ne vodi žena.

Međutim, ovakav plan vlasti za postizanje rodne jednakosti je izazvao brojne reakcije. Protivnici smatraju da to može dovesti do toga da žene budu neopravdano unaprijeđivane ili da se osjećaju da su neopravdano unaprijeđene.

Mnoge žene iz javnog života u Njemačkoj su podržale kampanju kojom su tražile da nadležni donesu ovakvu odluku. Slična obaveza postoji u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Austriji i Portugalu, prenosi CNN.

Ne propustite