IMATE PLINSKU BOCU U KUĆI? Ovo morate da provjerite ODMAH!

Kiosk
IMATE PLINSKU BOCU U KUĆI? Ovo morate da provjerite ODMAH!
Građani prilikom kupovine plinske boce treba da traže dokaz na uvid kako bi bili sigurno da je boca testirana.

Građani prilikom kupovine plinske boce treba da traže dokaz na uvid kako bi bili sigurno da je boca testirana.
Prema navodima firmi koje prodaju ili prozvode ove aparate, najčešći uzrok kvara je porozno crijevo koje ide od uređaja do boce, koje bi vlasnici trebalo da mijenjaju čim primete da je propalo.

S druge strane, oprema mora biti atestirana na svakih 10 godina, a sugrađani bi boce trebalo da dopunjuju na provjerenim mjestima i da na uvid traže dokaz o atestiranju. Samo ovlašćene pumpe imaju pravo da pune boce, dok mnoge to rade ilegalno, zbog čega usljed nestručnog zatvaranja može doći do curenja i havarije u stanu.

plinska-boca

Građani bi prilikom punjenja i kupovine trebalo da obrate pažnju, navode u firmi Lifam iz Stare Pazove, koja proizvodi plinske boce i jedina u Srbiji ih testira, da nisu ulubljene, oštećene, dok boja više nije unizervalna i znak raspoznavanja. Da ih kupuju i dopunjuju kod ovlašćenih punioca, a ne na buvljacima i neporoverenim mjestim, jer trenutna ušteda može skupo da košta.

U skladu sa uredbom i pravilnikom o pokretnoj opremi pod pritiskom, prilikom stavljanja na tržište, proizvođač je dužan da obezbijedi da je oprema projektovana, proizvedena i praćena dokumentima u skladu sa standardima. Za kršenje uredbe zaprećena je kazna od 100.000 do milion dinara.

Građani bi prilikom kupovine mogli da traže na uvid kako bi bili sigurno da je boca testirana. Ipak, rijetko kad se dešava da ekplozija nastane zbog neisprvane boce već zbog crijeva koje je porozno, što se uglavnom utvrdi kada sudski vještaci donesu bocu na tetsiranje.

Na svakoj boci bi trebalo da stoji godina i žig. To je neki način da se građani osiguraju.

Ne propustite