Znate li ko je jedina osoba koja je odbila potpisati Dejtonski sporazum?

Bosna i Hercegovina
Znate li ko je jedina osoba koja je odbila potpisati Dejtonski sporazum?
.

Jučer se navršila 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Krešimir Zubak je jedini koji je 1995. godine odbio potpisati Dejtonski mirovni sporazum, ali nije imao podršku, kako kaže, bosansko-hrvatskog tima i tu je bio problem. Povukao se iz političkog života, misli da je vrijeme da mlađi preuzmu vodstvo u politici.

Zubak je svojevremeno otkrio zbog čega je bio za potpisivanje Vašingtonskog, a protiv Deytonskog sporazuma. 

873x400-3

- Uvijek sam se zalagao za funkcioniranje BiH na kantonalnom principu, unutrašnje uređenje po ugledu na Švicarsku koja se pokazala kao državna zajednica. Na tom sam insistirao i zbog toga sam i prihvatio Vašingtonski sporazum. Međutim, kasnije se od toga odustalo' , izjavio je Zubak .

Zubak je otkrio je po njemu Dejton bio čak i antiustavan:- Pa moj je dojam, a mnogi su na temelju javnih istupa srpskih pregovarača i drugih aktera u Banjoj Luci i Beogradu stekli sličan utisak, da je barem u početku srpska strana bila najnezadovoljnija rješenjima iz Dejtona. Svjedoci smo da se danas situacija drastično promijenila. Ja, dakle, i dalje držim kako se u Dejtonu odstupilo od nekih elementarnih principa međunarodnoga prava. Prioritetno želim naglasiti kako je Daytonskim sporazumom flagrantno prekršen Ustav FBiH, izjavio je Zubak.

Naveo je i razlog odustanka od Vašingtonskog sporazuma:

- Mislim da su politički predstavnici srpskog naroda u to vrijeme bili protiv toga'' .

Novi.ba/Avaz

Ne propustite