Stoltenberg: NATO nastavlja podržavati BiH

Vijesti
Stoltenberg: NATO nastavlja podržavati BiH
.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je izjavu danas povodom 25. godišnjice od okončanja rata u BiH.

- Prije 25 godina, Dejtonski mirovni sporazum donio je kraj skoro četverogodišnjem brutalnom ratu u Bosni i Hercegovini. Prisustvo NATO trupa odigralo je ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto - kazao je Stoltenberg.

Napomenuo je da su, nakon što je potpisan Sporazum, NATO snage nadgledale njegovo provođenje.

- Od tog trenutka, ostali smo prisutni na terenu kako bismo pomogli u održanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu - dodao je on.

Čelnik NATO-a istaknuo je da njegova organizacija pruža podršku vlastima u BiH u reformi sigurnosnih institucija, navodeći kao primjer da je jedno na najznačajnijih postignuća formiranje jedinstvenih Oružanih snaga.

- Na kraju rata, u BiH je bilo 400.000 vojnika, gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja - kazao je on.

Pohvalivši BiH, Stoltenberg ističe da ona doprinosi sigurnosti danas sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu. 

Također je kazao da, iako je došlo do poboljšanja situacije u BiH, puno toga se još može uraditi. 

Posebno je naglasio da se "ne možemo i ne smijemo vraćati u prošlost. Kompromis je možda težak, ali je od ključnog značaja da bi građani ove zemlje živjeli život kakav zaslužuju".

- NATO će nastaviti podržavati BiH. Međutim, budućnost je u vašim vlastitim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt vijeka nakon Dejtona, došlo je vrijeme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve - zaključio je on.

Ne propustite