Borell u Sarajevu: Ovo je, nesumnjivo, historijski dan za Bosnu i Hercegovinu

Aktuelno
Borell u Sarajevu: Ovo je, nesumnjivo, historijski dan za Bosnu i Hercegovinu
.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. On se danas sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

"Imali smo, vjerujem, jedan iskreni i otvoreni razgovor. Vrlo otvoreno smo razgovarali o sadašnjoj situaciji i nekim budućim perspektivama BiH na njenom evropskom putu. Ovo je, nesumnjivo, historijski dan, važan dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu. Rat, opsada Sarajeva, sve su to stvari koje su se itekako dobro sjećam", kazao je Borell na početku svog obraćanja.

"Danas obilježavamo 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, obljetnica koja je dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti, da odamo počast i sjetimo se žrtava i svih onih koji su radili i nastavljaju raditi u pravu pomirenja".

Pozdravio je zajedničku izjavu Predsjedništva BiH povodom godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ovom zajedničkom izjavom prepoznata je mogućnost jačanja povjerenja, mira, međusobnog poštovanja i uvažavanja svih u BiH jednako kao i potrebe da se oda počast svim civilnim žrtavma rata. Prošlost moramo uvažavati, ali se istovremeno moramo okrenuti ka budućnosti. Kada govorimo u budućnosti razgovarali smo o nekim iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH. Koristim priliku da još jednom potvrdim podršku koju iskazujemo naporima BiH na njenom evropskom putu. Budućnsot ove zemlje je evropska. Ja ovdje nemam nikakve lekcije i pridike za bilo koga, ali vjerujem da mogu podijeliti iskustva", naveo je Borell.

Poručio je da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner za ovu zemlju.

"Status kandidata se ozbiljno može uzeti u razmatranje tek kada imamo napredak po svih 14 ključnih prioriteta iskazanih u mišljenju Evropske komisije. Preko 80 posto stavnoništva podržava evropske integracije. Siguran sam da većina, a vjerovtno i svi politički lideri žele zadovoljiti ove želje građana", naveo je Borell.

Tokom posjete, visoki predstavnik Borrell sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Protokolom je predviđeno da se sa Borellom sastanu i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Predviđen je i sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa potpredsjednikom Evropske komisije Borrellom.


Tokom posjete planirano je i javno obraćanje Borella "Od Daytona ka Briselu", kao i posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.

Izvor:N1

Ne propustite