Evo koliko dugo traje oporavak od koronavirusa!

Porodica i zdravlje
Evo koliko dugo traje oporavak od koronavirusa!
.

Iako je koronavirus relativno nova bolest i gotovo svakodnevno saznajemo nove informacije o virusu, zdravstveni djelatnici do sada su otkrili koliko dugo bolest traje i koliko je vremena potrebno da se postigne potpuni oporavak od trenutka zaraze.

Vrijeme oporavka

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je prosječno vrijeme od zaraze do oporavka dva tjedna. Najčešći simptomi uključuju kašalj i vrućicu, ali treba pripaziti i na bol u tijelu, upaljeno grlo i umor. Kod većine ljudi svi simptomi najčešće nestanu do kraja tjedna, a u nekim slučajevima osoba nije niti svjesna da je zaražena jer ne pokazuje nikakve simptome.

Ako ste razvili simptome koronavirusa i test je pokazao da ste pozitivni, ključno je da se odmarate i pijete puno tekućine. U prvom tjednu su simptomi obično lakši nego u drugom, a u većini slučajeva simptomi nestanu nakon dva tjedna.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins, prosječno vrijeme potrebno za pokazivanje simptoma obično je pet dana. Ako mislite da ste bili izložen virusu i da ste zaraženi, preporuka je da stanete u 14-dnevnoj karanteni.

Može biti drugačije ako imate neko oboljenje

Ako osoba ima postojeće oboljenje, oporavak bi mogao trajati između tri i šest tjedana. Bolesnici s respiratornim bolestima, poput astme, ili imaju šećernu bolest ili bolest povezanu s tjelesnom težinom, također se dulje oporavljaju.

Kod nekih se stanje može pogoršati između sedmog i desetog dana. Pacijenti teže dišu i možda će im trebati liječnička pomoć.

Iako još nije potpuno poznato kako virus djeluje na djecu, čini se da je i njima potrebno jednako vremena za oporavak. Djeca u brojnim slučajevima imaju 90 posto manje simptoma nego odrasli.

Ako mislite da imate koronavirus, trebate se izolirati, osobito od osoba s kojima ste u kućanstvu te kontaktirati liječnika, piše EatThis.

(N1)

Ne propustite