Naučnici tvrde: Evo šta se dešava sa pušačima koje obole od Covida-19

Objavljeno:19.11.2020 - 08:02
A A A Times Arial

Od početka pandemije, o korona virusu kruže razne teorije. Jedna od njih glasila je i da su pušači, navodno, zaštićeni.

Pojedine studije rađene prije nekoliko mjeseci zaista su u jednom trenutku pokazivale da se kod pušača rjeđe razvija teži oblik kovida-19, međutim, to svakako nije sa sigurnošću utvrđeno, a i svjetski naučnici insistiraju da je ova teorija još uvek u fazi istraživanja i da se, svakako, ne savjetuje pretjerana konzumacija duhana u svrhu preventive. Tačnije, konzumacija duhana ne preporučuje se ni u svrhu zaštite od kovida-19, a ni inače.

U junu je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da pušenje - koje narušava funkciju pluća - može učiniti ljude podložnijim zarazom korona virusom, a sada slično potvrđuju i naučnici iz Amerike.

Istraživanje koje je sprovela grupa naučnika Univerziteta UCLA zapravo sugeriše da kombinacija korona virusa i cigareta može da bude pogubna. Istovremeno, studija akademika sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu tvrdi da pušenje najvjerovatnije rezultira težom infekcijom SARS-CoV-2.

Pušenje cigareta povećava rizik od teške infekcije korona virusom tako što slabi imunološki odgovor organizma, kažu stručnjaci, a prenosi Daily Mail.

Laboratorijski eksperimenti sprovedeni na modelima disajnih puteva napravljenim od ljudskih matičnih ćelija otkrivaju da pušenje zaustavlja rad ključnih molekula imunološkog sistema, nazvanih interferoni.

Interferoni su neophodni su za borbu protiv infekcija tako što "upozoravaju" neinficirane ćelije da se pripreme za virus.

Studija je otkrila da pušenje zaustavlja finkcionisanje odbrambenog sistema, što dovodi do toga da se ljudske ćelije tri puta više inficiraju korona virusom.

(Žena Blic)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!