Zmajevi porazom od Italije zaključili nastup u Ligi nacija

Fudbal
Zmajevi porazom od Italije zaključili nastup u Ligi nacija
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Grbavici od selekcije Italije s 2:0 u posljednjem kolu Lige A UEFA Lige nacije.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Grbavici od selekcije Italije s 2:0 u posljednjem kolu Lige A UEFA Lige nacije.

Italija je u ovom meču bila dosta bolji protivnik. Kako su najavili dan ranije, Italijani su u Sarajevo doputovali po pobjedu i prvo mjesto u grupi, a to su večeras i pokazali na terenu. "Azzuri" su od početka meča imali kontrolu lopte, dok se s druge strane BiH orijentisala na odbranu svog gola i pokušaje da ugroze italijanskog golmana Donnarummu iz kontranapada. 

Italija je zaprijetila već u 7. minutu kada udarac Belottija odlazi tik pored stative Pirićevog gola. Gosti su poveli u 21. minutu nakon što je Belotti iskoristio odličan centaršut Insignea i matirao Pirića. 

I nakon postignutog gola Italijani su imali inicijativu i kreirali su napade u i oko šesnaesterca selekcije BiH. Najozbiljniju šansu u prvom poluvremenu Bajevićevi izabranici imali su u 38. minutu kada je Prevljak šutirao iz okreta, ali dobro postavljeni Donnarumma brani njegov šut. Već u narednom minutu Saničanin je nakon ubačaja iz kornera šutirao pored gola italijanskog tima. 

Pred sami kraj poluvremena obje selekcije su imale po jednu priliku za promjenu rezultata. Prvo su Italijani u 41. minutu imali dobru priliku preko Insignea, a tri minuta kasnije Gojak je uputio oštar, ali neprecizan udarac. 

Početkom drugog poluvremena oba tima su imala šanse za pogodak nakon slobodnih udaraca, međutim mreže su mirovale. U 61. minutu Acerbi je iz dobre prilike šutirao pokraj Pirićevog gola. 

Pitanje pobjednika u ovom meču rješeno je u 68. minutu kada je Berardi nakon odličnog centaršuta drugi put večeras zatresao Pirićevu mrežu.

Nakon povrede Saničanina BiH je u 85. minutu ostala s igračem manje na terenu jer je selektor Bajević prethodno iskoristio svih pet dozvoljenih izmjena.

Pred sami kraj utakmice Bernardeschi snažnim udarcem pogađa prečku reprezentacije BiH, a potom u sidijskoj nadoknadi priliku za novi gol propušta i Insigne.

BiH u 2020. godini nije uspjela upisati niti jednu pobjedu, a porazom od Italije oprostila se i od Lige A, te će od naredne godine nastupati u Ligi B sa nešto slabije rangiranim evropskim selekcijama, što je u ovom trenutku vjerovatno bolje za nacionalnu selekciju BiH koja prolazi kroz težak period loših rezultata i promjene u igračkom i trenerskom kadru.

Aktuelnom selektoru BiH Dušanu Bajeviću ovo je bila posljednja utakmica na klupi bh. tima. 

Ne propustite