KORONA VIRUS U TREBINJU Ljekari dnevno pregledaju na stotine pacijenata sa simptomima zaraze

Crna hronika
KORONA VIRUS U TREBINJU Ljekari dnevno pregledaju na stotine pacijenata sa simptomima zaraze
Bošnjakova je rekla da se od toga, svakodnevno izvrši pregled petnaestak novih pacijenata.

Ljekari trebinjskog Doma zdravlja, odnosno 14 timova porodične medicine, svaki ponaosob dnevno pregleda 30 pacijenata sa simptomima virusa korona i respiratornim tegobama, rekla je specijalista porodične medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi Tatjana Bošnjak.

Bošnjakova je rekla da se od toga, svakodnevno izvrši pregled petnaestak novih pacijenata.

– Imamo kontejnere gdje pregledamo pacijente sa respiratornim tegobama. Mnogo je težih kliničkih slika, vrlo česte su upale pluća. Oni koji imaju najteže kliničke slike idu u Bolnicu. Mi izvršimo pregled, izvadimo krv, one koje treba testiramo i damo terapiju. Prema procjeni se radi snimak pluća – objasnila je Bošnjak.

Ona je dodala da se pacijenti sa blažom kliničkom slikom upućuju na kućno liječenje, odnosno primaju infuzije i vitaminske terapije.

– Pacijentima preporučujemo vitaminsku terapiju, odnosno uzimanje vitamina `ce` i `de`, te cinka. Značajno je da se ljudi odmaraju kod kuće i uzimaju dosta tečnosti. Pacijenti se ne smiju fizički umarati – rekla je Bošnjakova.

Bošnjakova je navela da timovi porodične medicine još uspješno odolijevaju zdravstvenom pritisku, te da imaju dovoljno zaštitne opreme.

Ona kaže da, iako se dešavalo da medicinski radnici obole od virusa korona, trenutno nema zaraženih medicinara u porodičnoj medicini.

Epidemiolog u trebinjskom Domu zdravlja Jelena Durić rekla je da je danas u Trebinju registrovano devet novih slučajeva virusa korona, a čekaju se rezultati za 70 osoba.

Prema podacima objavljenim na sajtu trebinjske Bolnice, na liječenju od virusa korona sada se nalaze 94 pacijenta, od kojih je 45 sa težom kliničkom slikom.

– Na kiseoničkoj terapiji je 41 pacijent, dok su na neinvazivnom respiratoru četiri – navedeno je u saopštenju Bolnice Trebinje.

Ne propustite