NEĆETE VJEROVATI: Ovaj pekmez se sprema u rerni, a kada ga jednom probate ješćete ga svaki dan

Kuharica
NEĆETE VJEROVATI: Ovaj pekmez se sprema u rerni, a kada ga jednom probate ješćete ga svaki dan
Ako ga budete pravili po ovom receptu, nema ni prskanja voćnog soka od šljive tokom kuhanja u rerni

Ako ga budete pravili po ovom receptu, nema ni prskanja voćnog soka od šljive tokom kuhanja u rerni

Pekmez je nešto što svi volimo i zato ovom tekstu vam donosimo recept za džem od šljiva koji se jednostavno priprema a u njemu se uživa preko cijele zime.

Ako ga budete pravili po ovom receptu, nema ni prskanja voćnog soka od šljive tokom kuhanja u rerni, veća šerpa i rerna ostaje čista.

197995-2345-ff

Sastojci:

5 kg šljiva 

1 kg šećera ili 200 gr po kilogramu

Priprema:

Šljive oprati, povaditi koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuhati.

Na pola mjere iscjepanih šljiva pospite pola mere šećera.Preko ide ostatak šljiva, pa preko njega i ostatak šećera.

Rerna zagrijte 200 stepeni.Stavite u rernu, skroz dole.2h se kuha na 200 stepeni. Miješati na svaka pola sata.

Poslije 2h smanjite temperaturu na 150, pa kuhajte još sat ipo.

Kada se pekmez skuvao otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni.

Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta.

Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže.

Ostavite da se ohlade.

Čuvati na suhom i tamnom mjestu do konzumiranja.

Ne propustite