ZVUČI NEVJEROVATNO ALI JE PREUKUSNO: Da li ste probali GULAŠ U BUNDAVI? OBAVEZNO PROBAJTE

Glavna Jela
ZVUČI NEVJEROVATNO ALI JE PREUKUSNO: Da li ste probali GULAŠ U BUNDAVI? OBAVEZNO PROBAJTE
Kada tako misli počnu putovati u prošlost, logičan slijed toga je, šta napraviti drugačije, ali ne previše, nego tek toliko da zagolica maštu strastvenog gurmana i vrati ga u djetinjstvo.

Nekako nostalgično se prisjetim starog smederevca, i pečene bundave, na selu, kod bake. Kada tako misli počnu putovati u prošlost, logičan slijed toga je, šta napraviti drugačije, ali ne previše, nego tek toliko da zagolica maštu strastvenog gurmana i vrati ga u djetinjstvo.

SASTOJCI:

1 veća bundava, može Hokaidi ili ona domaća bijela, čuvena Budimka (možete upotrijebiti i nekoliko malih tako da svako ima svoju malu prirodnu šerpicu)

1 kg junećeg mesa

500 g crnog luka

3 do 4 čenja bijelog luka

1 srednja mrkva

So, biber, aleva paprika, i začini (lovor, majoran, peršun, celer …)

23472848-1513999445350746-8942965240137883837-n-e1510774721896

PRIPREMA:


Bundavi srednje veličine odsjecite, ali pažljivo, da se ne posječete, vrh sa strane gdje je onaj mali repić sličan prasećem. Sačuvajte ga jer će vam trebati. Bundavu izdubite, tj. izvaditesjemenke dok ne dođete do čvrstog mesa. Unutrašnjost možete malo premazati uljem, a i nemorate.

U većoj šerpi skuvajte gulaš, i neka bude ljutkast jer će se ljepše slagati sa pečenom bundavom.. Mislim da to svako od vas zna, ali radi podsjećanja evo i kako. Uspite ulje u šerpu i na vrelo ulje stavite sitno sjeckani luk. Ja ga malo posolim da otpusti sokove i pržim dok potpuno ne omekša, ali ne smije da porumeni, već da bude staklast i mekan. Zajedno sa lukom ubacite i jednu rendanu mrkvu. Na pola dinstanja, ubacite 2 do 3 čenja bijelog luka, sitno nasjeckanog. Nemojte ga stavljati zajedno sa crnim lukom jer će dugim dinstanjem postati gorkast i izgubiće sve svoje arome.

paprikas-u-bundevi-11

Kad sve ovo uradite u šerpu ubacite meso, po izboru. Ja koristim govedinu ili junetinu, sječenu na kocke veličine oko 2×2, otprilike, (ne koristim metar kako bi svaka kocka bila ista). Smanjite vatru i dinstajte meso da porumeni. Vremenom će meso otpustiti svoje sokove. Dinstajte ga neko vrijeme u tim sokovima, a poslije nekoliko minuta dodajte toplu vodu dok ne ogrezne, otprilike dva prsta iznad mesa. E sad začini. Možete dodati razne aromatične trave u zavisnosti šta volite, ( lovor, ruzmarin, majoran, alevu papriku, so, biber, peršunov i celerov list…)

A sad ću vam reći kojim redom ja to radim. Lovor, ruzmarin (koristim svježu grančicu) i majoran ubacujem kad meso počne otpuštati sokove. Neko vrijeme pustim da se kuva, a potom posolim i pospem alevom paprikom. Celerov i peršunov list dodajem tek pred kraj, kao i biber. I to je to. Nakon nekih 1 sat, (možda meso neće biti meko, ali vidjećete zbog čega to nije važno) probate i dosolite ako je potrebno, uglavnom skoro sva tečnost treba da uvri, tj. da se redukuje.

Tako topao gulaš uspite u prethodno pripremljenu bundevu, nauljite pleh i stavite bundevu u njega i pravac u rernu zagrijanu na 200 stepeni, koju smanjite na 180. Pecite oko 1-2 sata dok bundeva ne bude pečena.Izvadite iz rerne, stavite na sred stola i poslužite crno vino. Ovako posluženo imaćete i prilog uz gulaš.Dok dlanom od dlan, nestaće i “šerpe” i gulaša i vina.Prijatno!

Ne propustite