MISTERIOZNI RADIO SIGNALI DOLAZE IZ NAŠE GALAKSIJE: Oglasili se naučnici, EVO ŠTA JE U PITANJU

Objavljeno:04.11.2020 - 18:49
A A A Times Arial

Naučnici su primjetili više brzih valova radio signala koji dolaze iz naše galaksije, prenosi britanski The Independent.

Brzi radio valovi ili  FRB traju samo djelić sekunde, ali, izuzetno su snažni; u tim milisekundama oslobađaju energije kao stotine miliona zvijezda kao što je naše Sunce.

Sada su astronomi prvi put ikada uočili brze radio valove na našem vlastitom Mliječnom putu. Osim što su bliži od bilo kojeg FRB-a koji je ikada prije otkriven, konačno bi moglo pomoći u rješavanju misterije odakle dolaze.

Naučnici su imali problema s pronalaženjem njihovog porijekla jer su tako kratki, nepredvidljivi i dolaze iz daleka. 

galaksija-balkanspress-com-800

Čini se da su FRB dolazili od magnetara ili zvijezde s vrlo snažnim magnetskim poljem, rekli su naučnici koji su otkrili nove FRB-ove. 

"Postoji ta velika misterija o tome šta bi moglo proizvesti ove velike izljeve energije, koje smo do sada vidjeli kako dolaze sa pola svemira", rekao je Kiyoshi Masui, docent fizike na MIT-u

"Ovo je prvi put da smo uspjeli povezati jedan od ovih egzotičnih brzih FRB-ovo s jednim astrofizičkim objektom."

Detekcija je započela 27. aprila, kada su istraživači pomoću dva svemirska teleskopa uhvatili višestruke emisije X-zraka i gama-zraka koje su dolazile od magnetara na drugom kraju naše galaksije. Sutradan su istraživači koristili dva sjevernoamerička teleskopa da bi posmatrali taj dio neba i uhvatili eksploziju koja je postala poznata kao FRB 200428.

Osim što je prva FRB s Mliječnog puta i prva koja je povezana s magnetarom, eksplozija je prva koja odašilje emisije osim radio talasa.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!