Badnjević: Da uključimo respirator na pacijenta, PLUĆA BI MU EKSPLODIRALA

Aktuelno
Badnjević: Da uključimo respirator na pacijenta, PLUĆA BI MU EKSPLODIRALA
.

Almir Badnjević, direktor mjeriteljske laboratorije Verlab, koju je Institut za mjeriteljstvo BiH imenovao za za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu, gostovao je na FACE TV. 

Govorio je o pokušaju verifikacije, odnosno stavljanja u funkciju spornih respiratora koje je Vlada FBiH, posredstvom firme Srebrena malina nabavila iz Kine.  

Podsjetimo, instalacija uređaja je obustavljena nakon što se pokazalo da prva četiri, dostavljena bolnicama u Goraždu i Sarajevu imaju sistemsku grešku.  

"Sistemska greška u respiratorima je negdje u softveru, kompjuteru, ili u ventilima. Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati. Kada postavite volumen, naprimjer 600 vol, a kisik na 48%, respirator radi. Kada povećate koncentraciju kisika na 100%, što pacijentima često treba, volumen se sam poveća, pri tom volumenu mogu puknuti pluća…", kazao je, između ostalog, Badnjević. 

Govorio je i o mogućnosti da respiratori budu vraćeni proizvođaču. 

"Iz moje prakse znam da se respiratori ne mogu vratiti, ali ja bih vratio novi frižider koji sam kupio, a u kojem ne radi ventilator! Iz prakse znam da nema teorije da se ovih 100 respiratora može vratiti, a zauzvrat tražiti 10-20 drugih, pravih. Kada je BiH kupovala uređaje, znala je šta kupuje", kazao je Badnjević. 

On je rekao i da firma Dre-Medical uopće nije ovlašteni serviser te da po pravilu, oni nisu smjeli ni da otvore te kutije.

"Civilna zaštita je vlasnik tih respiratora i oni su im dozvolili da otvore te kutije", kazao je direktor Verlaba. 

Kako je dodao, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH ove respiratore uopće nije upisala u registar uređaja, nema ih u sistemu i takvi respiratori ne smiju da se nalaze u zdravstvenim ustanovama. 

Podsjećamo, radi se o respiratorima koje je Vlada FBiH, odnosno Federalna uprava civilne posredstvom firme Srebrena malina. Za 100 respiratora, na početku pandemije plaćeno je 10,5 miliona KM. 

Naime, zbog krajnje sumnjive nabavke, Tužilaštvo BiH sprovodi istragu, u kojoj su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

(Izvor: Radio Sarajevo)

Ne propustite