ČAK 50.000 ZARAŽENIHU BEOGRADU ZA 14 DANA? Sve se češće govori o novim mjerama u prestonici Srbije

Region
ČAK 50.000 ZARAŽENIHU BEOGRADU ZA 14 DANA? Sve se češće govori o novim mjerama u prestonici Srbije
Situacija sa korona virusom u Srbiji je više nego zabrinjavajuća

Situacija sa korona virusom u Srbiji je više nego zabrinjavajuća, a u Beogradu u najmanju ruku alarmantna. Ništa čudno ako se zna da se nedjeljama unazad u prestonici svakodnevno bilježi između 50 i 85 odsto svih oboljelih u Srbiji.

Zbog toga ne čudi i jučerašnja izjava dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba i čovjeka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda (GZZJZ), “da se trenutno ne razmišlja o vanrednom stanju, ali da su moguće određene restrikcije u prestonici”.

A koliko je situacija ozbiljna osim sve punijih kovid ambulanti, znatno povećanog broja pregleda i sve popunjenijih bolnica, jasno svjedoče i brojke. Naime, Srbija trenutno ima preko 130 zaraženih na 100.000 stanovnika i po parametrima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) nalazi se u takozvanoj ljubičastoj zoni, petom od maksimalnih devet korona rangova.

Međutim, ako bi se Beograd gledao zasebno, sa svojih 1,7 miliona stanovnika, prestonica ima 290 oboljelih u posljednjih 14 dana na 100.000 građana i uveliko je u šestoj tamno-ljubičastoj zoni, a ako se rast brojki, kao što se najavljuje, nastavi narednih desetak dana, ne gine nam ni tzv. popstar zona u kojoj su oni koji imaju 300 do 500 zaraženih na 100.000 ljudi.

Prema zvaničnim podacima Beograd je u poslednje dvije nedjelje zabilježio skoro 5.000 novozaraženih od korona virusa, a kako su istakli naši eminentni epidemiolozi dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović, realan broj zaraženih je pet do deset puta veći zbog asimptomatskih slučajeva.

Dakle, sasvim je izvjesno da smo u posljednjih 14 dana u Beogradu imali između 25.000 i 50.000 novozaraženih od korona virusa! I to sa tendencijom daljeg rasta u naredne dvije-tri nedjelje.

– Mi se, nažalost, nalazimo u jednom eksponencijalnom usponu. Ne možemo da očekujemo ni zaravavnjanje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i dobija tek snagu u Beogradu i drugim gradovima – objasnio je prije par dana dr Predrag Kon, prenosi Blic.
 

Ne propustite