4 SAVJETA BILL GATESA ZA USPJEŠNU KARIJERU: Osim pameti, potrebno je i ovo

Biznis
4 SAVJETA BILL GATESA ZA USPJEŠNU KARIJERU: Osim pameti, potrebno je i ovo
Možete ga voljeti ili ne, ali ne možete da osporite da je uspješan i da stoji iza jedne od najvećih kompanija na svijetu. Ipak, kako navodi sam Bil Gejts, taj uspjeh nije došao spontano. Osim pameti, trebalo mu je još nešto.

Možete ga voljeti ili ne, ali ne možete da osporite da je uspješan i da stoji iza jedne od najvećih kompanija na svijetu. Ipak, kako navodi sam Bil Gejts, taj uspjeh nije došao spontano. Osim pameti, trebalo mu je još nešto.

To "nešto" gradio je godinama, kroz navike, rituale, disciplinu i poznanastva, kako bi nastojao da postane najbolja verzija sebe. Danas je među najbogatijima na svijetu, ima milijarde dolara na računu, i bavi se filantropskim radom, mada mnogi uz njegovo ime vezuju razne teorije zavjere.

Ako ga, pak, posmatramo strogo kao uspješnog preduzetnika, shvatit ćemo da možemo mnogo da naučimo od Bila Gejtsa. Napustio je Harvard da bi razvijao svoje ideje, mimo konvencionalnih principa, a onda i osnovao Microsoft. Ovaj vizionar je jučer proslavio 65. rođendan, prenosi Telegraf.rs.

Ovo su njegovi savjeti za produktivan dan i uspješnu karijeru.

Ko rano rani, dvije sreće grabi

Imao je samo 13 godina kada je krenuo da se bavi računarima, a tih godina je napisao i svoj prvi program na kompjuteru "General Electrica". Škola koju je pohađao je prepoznala njegov potencijal i angažovala ga da kreira program za raspored časova u školi. Suština je da je odmalena bio kreativan i svoj, ali i vredan, marljiv.

Vodite računa s kim provodite vrijeme

Gejts je istovremeno uspješan biznismen, filantrop, ali i porodičan čovjek, odan prijatelj. U jednom od intervjua koji je dao kako bi savjetovao mlade ljude, rekao je da je "važno okružiti se pravim ljudima koji nas inspirišu i podstiču da damo sve od sebe".

Govoreći zajedno sa Gejtsom na Univerzitetu Kolumbija 2017, Voren Bafet (Warren Buffett) se saglasio sa njim i dodao:

- Kretat ćete se u smjeru ljudi sa kojima se družite". Njihovo prijateljstvo traje godinama, a Bil Gejts je Bafetu čak napravio specijalnu tortu, u svojoj kuhinji, za njegov 90. rođendan u avgustu ove godine. To je i podijelio na Twitteru.

Ne potcjenjujte moć delegiranja

Kada je tek osnovao Microsoft sa Polom Alenom (Paul Allen), Gejts je mnogo toga radio sam, jer nije bio siguran u tuđi rad. Veći dio kodova je pisao sam, a "miješao" se u posao drugima. Ipak, na vrijeme je shvatio da kompanija ne može da napreduje ako kolektiv nema šansu da dostigne određene visine u znaju i programiranju.

Odlučio je da vjeruje vještinama svojih zaposlenih i počeo je da delegira posao. Kako se kompanija širila, potreba za podjelom posla bila je sve veća, a Gejts je morao da usavrši i svoje menadžerske sposobnosti. Stoga je, kako kaže, doveo talentovanog Stiva Balmera (Steve Ballmer), koji je "zaista volio ljude i menadžment".

Ne potcjenjujte ni svoje radnike

Dok je radio u Microsoftu, čiji je upravni odbor napustio ove godine, mada je ostao većinski vlasnik akcija, Gejts je pažljivo pratio svoje zaposlene.

- Znao sam svačiju registarsku tablicu, da bih mogao da kad pogledam parking - vidim kada ko dolazi na posao i odlazi kući - istakao je Gejts jednom prilikom.

Iako prvenstveno nije želio da posao trpi, vodio je računa da njegovi radnici budu zadovoljni. Samim tim, kako kaže, dat će maksimum na poslu.

Ne propustite