ZBOG NENOŠENJA MASKE MOGUĆ I ZATVOR Za dvije sedmice počinje STROGO KAŽNJAVANJE zbog nepoštovanja mjera

Region
ZBOG NENOŠENJA MASKE MOGUĆ I ZATVOR Za dvije sedmice počinje STROGO KAŽNJAVANJE zbog nepoštovanja mjera
Izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona

Izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o prekršajima kojima će se efikasnije i strože kažnjavati svako nepridržavanje protivepidemioloških mjera naći će se u Skupštini Srbije najkasnije za dvije nedjelje, saznaje Blic.

Na taj način napraviće se pravni okvir koji će omogućiti redovnim policajcima da kažnjavaju nenošenje maske na licu mjesta, a komunalnim milicajcima i inspektorima dati uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, a naplata kazni za recimo onima koji ne nose makse, izricaće se na licu mjesta, kao što to funkicioniše kod na primjer nepropisnog parkiranja.

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mjera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima, piše Blic.

Tako će se konačno stvoriti mogućnost da se rigorozno sprovode mjere Kriznog štaba jer sve do sada je ličilo na “začarani krug” u kome su te odluke, primjera radi, u Beogradu mogli u potpunosti da primjene samo četiri republička sanitarna inspektora!

A samo republički sanitarni inspektori prema postojećim propisima imaju ovlašćenja da kažnjavaju svako nepridržavanje protivepidemioloških mjera, a to podrazumijeva i zatvaranje noćnih klubova kao legla zaraze.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da nove mjere za sprečavanje širenja korona virusa nisu bile tema na sastanku sa direktorima kovid bolnica, jer je to u nadležnosti Kriznog štaba, ali je najavio da će se oštro sankcionisati kršenje do sada uvedenih mjera.

– Oštro ćemo sankcionisati one koji ne poštuju utvrđene mjere i to ćete već u danima koji su pred nama moći da vidite. Drugi izbor nemamo, ne možemo da zatvorimo našu ekonomiju – rekao je Vučić.

Da će izmjene Zakona o prekršajima i izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti jedan od prvih zadataka nove skupštine potvrdili su juče generalni sekretar zakonodavnog tela Veljko Odalović i zamjenica sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Kako je rekao Odalović, aktuelni zakon nije mogao da predvidi ovo što se dešava u Srbiji i svijetu povodom pandemije i da “moramo da se prilagodimo novim problemima”.

– Morate imati pravni okvir da bi organi koji postupaju imali ovlašćenja da po tome postupaju – rekao je Odalović i dodao da na osnovu postojećeg Zakona o prekršajima ne mogu da se izriču kazne zbog nepoštovanja mjera protiv širenja epidemije.

S druge strane, izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti daće se šira, gore već opisana, ovlašćenja redovnim policajcima i komunalnim milicajcima i ispektorima.

To znači, da će izmjenama oba zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći da izriču i redovni policajci i to na licu mjesta. Dakle, onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imaće mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtjev za sudsko odlučivanje u tom roku.

– Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne kazna od 5.000 dinara zbog nenošenja maske – ukazala Stojčević govoreći o izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbjede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara i one se takodje ne mjenjaju.

– Prekšajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepripisnog parkiranja – u roku od 8 dana moći će da se plati pola kazne, navodi Stojčević.

U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina – dodala je Stojčević.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmjene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se prijedlog izmjena naći pred vladom Srbije sljedećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Kako je Blic već pisao, ako osoba ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtjev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje. Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi dio zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna mijenja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Ne propustite