MJERE DALE REZULTATE Zdravstveni kapaciteti u Crnoj Gori popunjeni su oko 30 odsto

Region
MJERE DALE REZULTATE Zdravstveni kapaciteti u Crnoj Gori popunjeni su oko 30 odsto
Zdravstveni kapaciteti u Crnoj Gori popunjeni su oko 30 odsto, što pokazuje da su epidemiološke mjere koje su preduzete posljednjih sedmica u pojedinim opštinama dale rezultate

Zdravstveni kapaciteti u Crnoj Gori popunjeni su oko 30 odsto, što pokazuje da su epidemiološke mjere koje su preduzete posljednjih sedmica u pojedinim opštinama dale rezultate, saopšteno je danas iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.

Rast broja inficiranih u Nikšiću i Beranama, koji su bili najugroženiji, višestruko je smanjen, a, osim zdravstvenog sistema i ostalih institucija uključenih u borbu protiv virusa, to je rezultat i građana koji su se odgovornije pridržavali propisanih mjera, navodi se u saopštenju.

– Zbog toga, pozivamo građane da svi zajedno, poštovanjem mjera, damo doprinos suzbijanju pandemije i time spriječimo pooštravanje mjera koje pogađaju i građane i ekonomiju – navodi Nacionalno koordinaciono tijelo.

Ocjenjeno je da je zdravstveni sistem Crne Gore odlično odgovorio u svim segmentima – praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime je zaslužio poštovanje cijelog društva.

U saopštenju se podsjeća da drugi talas pandemije virusa korona već danima bilježi neslavne rekorde širom svijeta, da je u cijeloj Evropi situacija veoma složena, a da su mnoge zemlje preduzele najrestriktivnije mjere jer su zdravstveni sistemi na granici pucanja.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela ukazuju na predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije da dugoročno popuštanje mjera može povećati dnevnu smrtnost do četiri-pet puta do januara 2021. godine u odnosu na onu koju je bila u aprilu.

Ne propustite