Dr Kon: Uvesti restriktivnije mjere, evo ko je GLAVNI KRIVAC za širenje virusa

Region
Dr Kon: Uvesti restriktivnije mjere, evo ko je GLAVNI KRIVAC za širenje virusa
.

- Ne bih uvodio vanredno stanje sigurno, možda nešto restriktivnije, ali ne toliko. Ono što svakako treba da bude jeste da se obezbijedi sprovođenja mjera, o tome pričam dva mjeseca - rekao je jutos dr Predrag Kon upatan da li bilo vanrednog stanja da se on pita.

On je rekao da se "uliva" virus u škole, pa i u vrtiće, ali da tamo sistem dobro funkcionište.

Ono što je ključni problem, istakoa ja dr Kon, jeste industrija zabave.

- Mi nikako nismo uspjeli da virus potpuno potisnemo, nama ovo tinja i počelo je da raste. Imali smo import, ali to nije bilo glavno. Da smo uspjeli tada da ga potisnemo ovo bi išlo sporije. Krenula je opet želja za provodom, kontaki, život povuče i ne razmišlja se o tome. Ja dođem kao gavran koji stalno šalje negativne vijesti. Činjenica je da je virus tu i da smo videli šta radi u Evropi i bili smo u nekoj prednosti. Sada više nismo - rekao je dr Kon jurtors na TV Prava.

Posebno je, kaže u Beogrado to je uzelo takav zamah da ne može jednostavno da se zaustavi.

- To je taj eksopnencijalni rast - rekao je.

Upliv virusa u školama i vrtićima

Govoreći o školama, on je rekao da se tu vidi "upliv virusa", povećan je broj iz dana u dan, ali nema transmisije, jer je napravljen sistem šta raditi u svakoj situaciji.

- I u vrtićima se vidi upliv. U radnim organizacijma smo napravili, ali se ne ponašaju svuda isto. Tamo gde se ponašaju kako treba tamo nema zaražavanja. Gde ne slušaju ništa tamo ima zaražavanja. Sama industrija zabave i svih provoda nema nikakav nadzorni sistem koji funkcioniše, on uopšte nije uspostavljen - istakao je Kon.

Kako kaže, vidimo da su aktivnosti inspekcije krenule.

- Trebalo je ranije, bilo je, ali ne toliko intenzivno. Inspekcija obilazi, bilo je i zatvaranja u nekim slučajevima - rekao je dr Kon.

Ako se tu neko zarazi ko će biti ogovoran

- Mora da čuju, jer će biti niko nam nije rekao. Ko sa 200 ljudi pravi događaje sa živom muzikom i to radi svakog vikenda i još produžava do sitnih sati, potpuno svesno to radi. U uslovima pandemijskim on krši zakon Ako se tu neko zarazi i loše završi ko je odgovoran - upitao je dr Kon.

- Je l' neko misli da će to prekršajno da se reši, to je krivična odgovornost. To treba pravnici, zasto stalno prozivam, zato sto je čiunjenica koji pravni okrvir koji je postojao, sad će da se promeni. Nije omogućavao da se prati zajedno sa sankcijama. To nije medicinska tema, to mi je jasno, to nije pitanje za mene - rekao je on.

Sudar korone i gripa

Na pitanje o sezoni gripa i sudaru sa korona virusom dr Kon je rekao da je za to još uvijek rano.

- Sad ce 23. godina kako pričam o gripu i neki još ne znaju kada je sezona. Nema ga u ovo doba godine, respiratorne infekcije stižu, a grip stiže kasnije. To može najranije da se desi u decembru, pre toga može ali onda podrazumeva izmenu gripa. Jako teško se pamte te stvari, i kolege pričaju o sudaru sa korona virusom, biće ali kasnije. Prirodni ciklus je da se pojavljuje u decembru, maksimum ima u januaru, ali se sa pomjeranjem raspusta i to promijenilo jer je posebno mjesto prenošenja škola – objasnio je on.

Doktor Kon je rekao i da ima uliva virusa u škole, ali da nema prenošenja te se one zato ne zatvaraju.

- Da li će moći tako da se organizuju tako da grupa po grupa ide na onlajn, to zavisi od ministarstva prosvjete, to nije epidemiooško pitanje – dodao je on.

(blic.rs)

Ne propustite