PRIJETI NAM NOVA PANDEMIJA Južna Koreja potvrdila drugi slučaj PTIČJEG GRIPA za tri dana

Svijet
PRIJETI NAM NOVA PANDEMIJA Južna Koreja potvrdila drugi slučaj PTIČJEG GRIPA za tri dana
Južna Koreja je danas potvrdila drugi slučaj visoko patogenog ptičjeg gripa za tri dana.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je virus ptičjeg gripa soja H5N8 otkriven iz uzorka fekalija prikupljenog od divljih ptica u subotu u Jonginu, oko 50 kilometara južno od Seula, javlja korejska agencija Jonhap.

Isti soj je potvrđen u nedjelju kod divljih ptica koje su pale u Čeonan, 92 kilometra južno od Seula, što je prva pojava virusa u posljednja 32 mjeseca.

Ministarstvo planira da posmatra glavne ptice selice širom zemlje i pojačava mjere karantina na objektima za ptice i staništima divljih ptica, uključujući ugrožene vrste.

Takođe planira da dodatno ograniči kretanje živine i druge stoke na farmama u krugu od 10 kilometara od područja gde se pojavi virus a nakon radova na dezinfekciji.

Rusija je takođe prijavila pojavu istog soja ptičjeg gripa na farmi u zapadnom djelu zemlje, saopštila je juče Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Grip je u regiji Kostromskaja usmrtio više od 14.000 ptica i doveo do uništenja još 283.000 ptica iz jata, naveo je OIE, pozivajući se na informacije ruskog ministarstva poljoprivrede, prenosi Rojters.

Visoko patogeni virus je vrlo zarazan i može izazvati teška oboljenja živine, pa čak i smrt.

Ne propustite