NA OVOJ FOTOGRAFIJI SE KRIJE SIMPTOM RAKA: "Ne znam kako to prije nisam vidjela" VIDITE LI ŠTA JE U PITANJU?

Objavljeno:28.10.2020 - 19:43
A A A Times Arial

Lorna Nikson Braun je 2015. godine bila zaprepašćena kada joj je kao inače zdravoj 26-godišnjakinji dijagnostikovan rak štitne žlijezde.

"Ja se tada uopšte nisam osećala bolesnom", rekla je Lorna, dodajući da ju je utoliko više šokirala dijagnoza.

Ova mlada glumica i producentkinja iz Australije zatim je shvatila da joj je simptom bolesti zapravo sve vrijeme bio ispred nosa, a to je odlučila i da pokaže fotografijama, kako drugima ne bi promakao.

"Na fotografiji lijevo jasno možete da vidite izbočinu na mom vratu. Ipak, tada je nismo primijetili", kaže ona, misleći na sebe i brata koji ju je tada fotografisao.

Kaže da je njena majka prva primijetila izbočinu, ali su obe to pripisale njenom gubitku kilograma. Tri mjeseca kasnije, otišla je kod ljekara, gde je dobila dijagnozu raka štitne žleijzde.

Fotografija na desnoj strani je uslikana nakon što joj je polovina žlezde odstranjena i sada je već više od godinu dana u remisiji. Lorna kaže da je srećna što je uspjela da pobijedi rak i da je njena misija da podigne svijest o ovoj bolesti i simptomima.

Rak štitne žlijezde nije rijedak, a tri puta češće pogađa žene nego muškarce. Ova vrsta kancera se često javlja bez nekih simptoma u početnim stadijumima bolesti, ali se ponekad može prepoznati po nekim od slejdećih simptoma:

- izbočina na vratu

- promena glasa, uključujući i to da glas iznenada zvuči hrapavije, grublje

- poteškoće u gutanju

- bol u vratu i grlu

- otečene limfne žlijezde na vratu

(MONDO.RS)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!