GREŠKA KOJA VAS MOŽE KOŠTATI: Vjerojatno na potpuno pogrešan način odlažete svoju četkicu za zube

Zanimljivosti
GREŠKA KOJA VAS MOŽE KOŠTATI: Vjerojatno na potpuno pogrešan način odlažete  svoju četkicu za zube
Ako bismo trebali pogađati, svoju četkicu za zube vjerojatno pospremate tako što je stavite uspravno u šalicu ili posudu koja stoji na umivaoniku u kupaonici.

Ako bismo trebali pogađati, svoju četkicu za zube vjerojatno pospremate tako što je stavite uspravno u šoljicu ili posudu koja stoji na umivaoniku u kupaonici. Žao nam je što vam to moramo reći, ali to je zapravo prilično užasna ideja - i postoji znanstveni dokaz za to. 

Prema studiji objavljenoj u The Journal of Hospital Infection, fekalne čestice otkrivene su u zraku na visini od gotovo 30 centimetara iznad zahodske školjke, odmah nakon puštanja vode u WC-u. A kad uzmete u obzir otvoren prozori ili ventilator, vrlo je vjerojatno da ove čestice dođu i do stvari koje koristite za čišćenje usne šupljine.

toothbrush-how-to-clean-1

Ako ste pomisli da se to vas ne tiče jer koristite plastičnu zaštitnu posudicu za četicu, razmislite još jednom.

"Čuvanje vlažne četkice za zube u zatvorenoj posudi potiče rast mikroba više nego ostavljanje na otvorenom", kaže Američko zubarsko udruženje (ADA). 

Pa, kako održavati četkicu za zube čistom, ili barem sa što je moguće manje bakterija? 


1. Maknite četkicu za zube dalje od WC-a
Prvo, odložite četkicu za zube što dalje od toaleta. Što veću udaljenost napravite između četkice i WC-a to je manja vjerojatnost da postanete "žrtvom" onečišćenja.

2. Spustite WC dasku prije puštanja vode
Još važnije od spremanja četkice za zube dalje od zahoda je stjecanje navike spuštanja poklopca WC-a prije ispiranja. Spomenuta studija iz 2011. otkrila je da fekalne čestice nisu pronađene ni na jednoj površini u kupaonici ako je zahod bio pokriven, a tek potom puštena voda, piše Best Life.

3. Neka se dlačice na četkici za zube prvo osuše, a tek potom koristite plastične zaštite
Sada znate da prekrivanje četkice za zube dok je još mokra više šteti nego koristi. Ali ako ustanovite da trebate koristiti plastični spremnik tijekom putovanja ili u neku drugu svrhu, postoji način da to ispravno napravite, kaže ADA: Prije prekrivanja pobrinite se da su i dlačice četkice i unutarnja strana poklopca potpuno suhi. 

4. Nabavite novu četkicu za zube svakih nekoliko mjeseci
Evo što ADA kaže o tome koliko često biste trebali nabaviti novu četkicu za zube: "Četkice za zube treba zamijeniti otprilike svaka tri do četiri mjeseca ili češće ako dlačice izblijede ili postanu pohabane. Učinkovitost četkice opada kako se dlačice troše." 

Ne propustite