VODEĆI NJEMAČKI VIROLOG UVJEREN: Ovo je jedini način da se obračunamo sa KORONOM

Svijet
VODEĆI NJEMAČKI VIROLOG UVJEREN: Ovo je jedini način da se obračunamo sa KORONOM
Iako se čini da su rigoroznije mjere neizbežne, čuveni njemački virolog Kristijan Drosten zagovara "mini-blokadu".

Iako se čini da su rigoroznije mjere neizbežne, čuveni njemački virolog Kristijan Drosten zagovara "mini-blokadu".

Smatra da bi tri nedjelje blokade pomogle zemlji dugoročno gledano kako bi se napravio otklon, ukoliko dođe do preopterećenja.

"Sa virusom nema pregovora. Ovaj virus jednostavno nameće blokadu kada dođe do određenog broja oboljelih", objašnjava naučnik.

On kaže da je incidenca u Nemačkoj i dalje poprilično niska.

"Ako bismo sada nagazili kočnicu imali bismo dugoročan efekat. To bi nam uštedjelo mnogo vremena", dodao je.

Drosten je i objasnio prednosti privremene blokade, koja bi mogla da ima određene izuzetke, poput škola.

"Svi unaprijed znaju da bi ova blokada bila vremenski ograničena. Trajala bi tri nedjelje, što je malo više od obaveznog karantina. U tom slučaju bi još više smanjili incidencu i imali bismo dugoročan efekat", objašnjava Drosten koji smatra da je to "vin-vin" situacija.

Rekao da mini-blokade već postoje u nekim dijelovima Velike Britanije i osmišljene su da bi sprečile da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema. Istovremeno takav način blokade ne bi mnogo ugrozio ekonomiju.

Virolog je savjetovao i da se rade brzi testovi u grupama. On objašnjava to na primjeru - ako je neko inficiran u kolektivu, svi u kancelariji bi trebalo odmah da urade brzi test.

"Na taj način bismo za 15 minuta znali da li imamo klaster ili ne. Tada izolujemo čitavu grupu", kazao je Drosten i dodao da je ovo mnogo brža procedura od PCR testa koji se čeka nekoliko dana.

"Svjestan sam da je potrebno vrijeme da se ovakve odluke donesu na nivou čitave Njemačke, a vremena imamo sve manje i manje", zaključio je.

Podsjetimo, Nemačka bi danas trebalo da donese odluku o novim mjerama, a spekuliše se da će kancelarka Angela Merkel uspjeti da "izgura svoje" i da uvede blokadu koja bi podrazumevala zatvaranje ugostiteljskih objekata i druga ograničenja.

(Kurir.rs)

Ne propustite