OVO NISTE ZNALI, EVO ŠTO SE NA SLIKAMA ZA PASOŠ NIKAD NE SMIJETE: Razlog je samo 1!

Objavljeno:27.10.2020 - 15:53
A A A Times Arial

Možda ste ljepši kad se smejete, ali to nije dobra ideja kad se slikate za pasoš.

Svi novi pasoši u sebi sadrže čip sa biometrijskim informacijama o vama koje su izvedene iz fotografije. To je glavni razlog zbog kojeg na slici za ovaj dokument ne smijete da se smijjete ni da nosite naočare niti da budete pretjerano našminkani.

Naime, ta fotografija se pri kontroli pasoša skenira i ključne karakteristike vašeg lica (kao što su udaljenost između očiju, od vrha nosa do brade i slično) koriste se za generisanje takozvane matematičke mape.

pasos

Sve što narušava ili skriva te mjere (širok osmijeh, na primer) smanjuje efikasnost korišćenog algoritma, nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kada dođete na aerodrom vi prolazite kroz e-kapiju i tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računar odlučuje da li se matematička mapa generisana aerodromu podudara sa onom u vašem biometrijskom pasošu.

Ukoliko se ne podudara - mogli biste da imate problema...

(noizz.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!