BOLI VAS STOMAK? OVA MAPA ĆE POKAZATI ZBOG ČEGA VAS BOLI: Saznajte i koliko je situacija OPASNA

Porodica i zdravlje
BOLI VAS STOMAK? OVA MAPA ĆE POKAZATI ZBOG ČEGA VAS BOLI: Saznajte i koliko je situacija OPASNA
.

Bol u stomaku jedna je od učestalih tegoba koja povremeno pogađa preko 90 posto ljudi. Ponekad nas plaši zbog svog intenziteta, no sama jačina bolova ne znači da je njihov uzrok ozbiljan i obrnuto - blage, no dugotrajne tegobe mogu označavati i kroničnu bolest koju treba liječiti.

Svako malo sigurno vam se desi da imate problem sa bolom u stomaku, a to može da bude posljedica različitih problema kako bezazlenih tako i onih koji možda ukazuju da vam je život ugrožen.

 j
Veoma je važno da se utvrdi zašto osjećate bol u stomaku i da se on tretira. Ljekari objašnjavaju šta može da bude razlog za bol u zavisnosti od dijela stomaka gdje osjećate bol.

Gornji desni dio stomaka

j1
U ovom dijelu se nalaze žučna kesa i jetra, pa je bol u ovom dijelu stomak obično povezan sa tim organima. Ukoliko osjećate iznenadan i jak bol koji se širi do vašeg desnog ramena poslije masne hrane onda je možda vaš problem kamenje u žučnoj kesi. Bol u leđima koji je probadajući i traje nekoliko sati može da bude simptom upale žučne kese, a tup i jak bol koji se javlja s vremena na vrijeme može da ukazuje na to da patite od hepatitisa.

Središnji dio gornjeg stomaka

j2
Ovdje se nalazi duodenum, početak crijeva i veliki dio pankreasa pa bol koji se širi i na leđa može da bude simptom pankreatitisa. Osjećaj žarenja može da se javi zbog povećane kiseline ili disepsije.

Lijevi gornji dio stomaka

j3
Najveći dio želuca je skoncentrisan u ovom dijelu, pa ukoliko osjećate jak i neizdrživ bol praćen mučninom vjerovatno imate gastritis ili upalu želuca.

Desni i lijevi dio abdomena

j4
U ovom dijelu se nalaze bubrezi, pa bol u ovom dijelu stomaka može da ukazuje na upalu bubrega. Bol koji se javlja u talasima može da ukazuje na postojanje kamena u bubregu.

Središnji dio adbomena

j5
Bilo koji neprijatan osjećaj može da ukazuje na problem sa tankim i debelim crijevom. Grčevi i bol ukazuju na upalu, a ako je praćen povraćanjem i mučninom uz to i gasovima, onda je u pitanju obstrukcija tankog crijeva.

Desni donji dio stomaka

j6
U ovom dijelu se nalazi problematično slijepo crijevo, mali organ koji skladišti korisne bakterije, poboljšava varenje i podržava imuni sistem. Oštar bol, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i temperatura su simptomi upale slijepog crijeva koja zahtjeva hitnu hirušku intervenciju kako bi se spriječilo pucanje slijepog crijeva i moguća smrt pacijenta usljed izazivanja sepse.

Središnji donji dio stomaka

j7
Ovdje se nalaze bešika i polni organi. Bol u stomaku, peckanje pri uriniranju i promjena boje mokraće može da ukazuje na to da imate infekciju bešike. Iznenadni bol u pelviksu može da ukazuje na izvjesne probleme sa reproduktivnim organima.

Lijevi donji dio abdomena

j8
Veliki dio debelog crijeva nalazi se tu, pa ako imate neki problem sa ovim organom osjećaćete bol u ovom dijelu stomaka. Bol praćen grčevima, nadimanjem, gasovima, dijarejom ili zatvorom može da ukazuj ena iritaciju crijeva.

Ukoliko primijetite neki od simptoma, ili se oni već neko vrijeme pojavljuju obavezno se javite vašem ljekaru. Ne pokušavajte da sami sebi date dijagnozu i terapiju.

Ne propustite