DA LI IMATE OVO NA JEZIKU? To je znak da vam se dešavaju ove dvije stvari, PRVA VAM SE NIKAKO NEĆE DOPASTI

Kiosk
DA LI IMATE OVO NA JEZIKU? To je znak da vam se dešavaju ove dvije stvari, PRVA VAM SE NIKAKO NEĆE DOPASTI
Dobro pogledajte svoj jezik. Da li ste primijetili ovo na njemu? 

Dobro pogledajte svoj jezik. Da li ste primijetili ovo na njemu? 

Brazde na jeziku su sasvim uobičajna stvar, ali ekstremne brade obično uplaše ljude, pa se i oni zapitaju šta to može da znači, te da li je opasno. 

bijeli-jezik-1-580x290

Ukoliko ste i vi nekada pitali slično pitanje odgovor pogledajte u nastavku. 

jezik

Značenje brazda

Izbrazdani jezik označava upalno stanje i kod ljudi kod kojih se pojavi obično izaziva probleme pri unosu slatkog, slanog i začinjenog. 

Prema kineskoj medicini brazde na jeziku povezane su s količinom tekućine u tijelu. Njihovo značenje ovisi o položaju i dubini, a mjesto na jeziku pokazuje koji je organ u pitanju. Što je ona dublja, to je disharmonija ozbiljnija i dulje traje. Ako po cijelom jeziku ima malih brazda, radi se o nedostatku tekućine u želucu i nedostatku jina slezene.

bubreg-bubrezi-bol-ledja

Duboke brazde znače da se radi o nedostatku jina bubrega. Vertikalne na stranama jezika vide se kod nedostatka či energije ili janga slezene i obično se vide kod blijedog jezika.

Jedna vertikalna brazda na samoj sredini jezika ukazuje na probleme sa želucem, a ako je vrlo dugačka, ukazuje na probleme želuca, srca i pluća istovremeno.

depresija0

Ako brazda ide do vrha jezika i tamo se račva, radi se o emocionalnom problemu, koji je povezan sa srcem (ljubav, obitelj, prijatelji...). Ove osobe često imaju čir jer se ne mogu nositi s problemima.

Simptomi 

Pored očiglednih brazdi, tu je i crvenilo. Brazde mogu da mijenjaju mjesto, a obično ih prati peckanje i nelagodnost, naročito pri jelu kiselih i začinjenih namirnica.

jezik-zdravlje

Šta to znači?

Prije svega, možete da odahnete jer ovo nije ništa alarmantno. Brazde na jeziku su znak starenja, baš kao i brazde, odnosno bore, na licu. Ipak, postoji jedna situacija kada od bezazlenih ove brazde mogu da postanu opasne, a to je ukoliko dozvolite da se u tim rupicama skupljaju bakterije, zbog čega jezik još više boli, a u ustima se javlja neprijatan zadah.

boja-jezika

Zato, ukoliko i vas muče ove brazde, znajte da morate da vodite duplo više računa o higijeni.

Ne propustite