Krizni štab: HNK nema kolektivni imunitet, uozbiljimo se i poštujmo mjere

Aktuelno
Krizni štab: HNK nema kolektivni imunitet, uozbiljimo se i poštujmo mjere
.

Nekoliko medija prenijelo je danas informaciju da je Hercegovačko-neretvanski kanton najvjerovatnije stekao kolektivni imunitet, što je ustvrdio Erdin Alajbegović, šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Alajbegović je, kako su prenijeli mediji, istakao da je broj oporavljenih osoba dostigao cifru potrebnu za kolekitivni imunitet.

No, iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, komentirajući ove navode, istakli su za da je izjava da HNK ima imunitet krda isključivo lični stav Alajbegovića.

"To nije stajalište niti zavoda za javno zdravstvo niti Kriznog štaba. Mi se u ovome trenutku borimo s ozbiljnim poteškoćama jer nam se povećava broj zaraženih. Imamo ozbiljnu situaciju. Naš se zdravstveni sustav uspijeva nositi s tim, ali pozivamo građane da se dodatno uozbiljimo i poštujemo mjere koje su na snazi kako bismo tako smanjili širenje koronavirusa", kazao je Pero Pavlović, portparol Kriznog štaba HNK, za Radiosarajevo.ba.

Na konstataciju da, znači, nema govora o kolektivnom imunitetu, Pavlović je odgovorio da je suvišno bilo šta reći dalje.

 

izvor: radio Sarajevo

Ne propustite