USVOJENE NOVE MJERE

ZAVRŠENA KONFERENCIJA ZA MEDIJE KRIZNOG ŠTABA! Maske su od danas na otvorenom na cijelom teritoriju FBIH obavezne

Objavljeno:26.10.2020 - 13:39
A A A Times Arial

Foto: Printscreen/Klix.ba

Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je nove mjere.

Goran Čerkez na press konferenciji kazao je da je nakon sastanka Kriznog štaba, donesene su nove naredbe, i one će trajati narednih 14 dana. 

"Situacija se značajno pogoršala. Važno je reći da je incidenca 160, što je duplo više u odnosu na prethodne dane. Maske su od danas na otvorenom na cijelom teritoriju FBIH obavezne. Zahtijevali smo obustavu hladnih programa, odnosno samo slučajevi koji su neophodni da se urade. 

Naredili smo da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 psoto svojih kapaciteta i imaju vremena 72 sata da nas izvjeste o tome.

Traži se aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane. 

Uvodimo nove antigenske testove, odnosno mogućnost antigenskih testova. Ima tačna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano tačno.

Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi na javno-zdravstvenim ustanovama.

Zabranjena je organizacija grupnih putovanja za korisnike socijalnih ustanova", kazao je Čerkez.

Mjere stupaju na snagu danom donošenja. 

"Ako se nastavi ovakav trend svi kapaciteti će biti popunjeni do kraja novembra. U ovom trenutku moramo svi biti zajedno, nije vrijeme za paniku, vrijeme je za ozbiljno ponašanje. Očekujemo maksimalnu odgovornost od svih poslodavaca i očekujemo da kroz ovaj period zajedno prođemo, štiteći jedni druge", zaključio je Čerkez.

Podsjećamo, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini, nakon testiranja uzoraka, zabilježena su najmanje 701 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Nažalost, preminulo je 17 ljudi.

(radio Sarajevo)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!