UVODE SE NOVE STROŽIJE MJERE: Zabrane okupljanja, u Hrvatskoj stanje alarmantno

Aktuelno
UVODE SE NOVE STROŽIJE MJERE: Zabrane okupljanja, u Hrvatskoj stanje alarmantno
.

Yagrebačka Arena biće mobilisnana u tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom

Potpredsjednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović predstavio je danas nove epidemiološke mjere, koje će stupiti na snagu sutra u ponoć i podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu...

Božinović je nakon što je, zbog porasta broja zaraženih korona virusom, održan sastanak Nacionalnog štaba civilne zaštite, kao i ekspertske grupe Križnog štaba Ministarstva zdravlja, rekao da se epidemiološke mere određuju u trajanju od 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjene.

- Mi smo pripremili odluku koja bi stupila na snagu sutra u ponoć. Odluka o nužnim epidemiološkim merama kojima se ograničavaju okupljanja. Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizičkog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom - rekao je Božinović.

On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, prenosi Jutarnji list.

- Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike - objasnio je Božinović.

Kako je dodao, javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći. Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.

On je naglasio da se uvodi obaveza dostavljanja obavještenja o održavanju javnih događaja, okupljanja i svečanosti s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite i obaveza vođenja pisane evidencije učesnika na svim događanjima s više od 15 osoba.

- Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 06.00 sati - generalno. Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima - rekao je Božinovic.

Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima.

- Daje se preporuka da se smanji fizički kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuje rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka - rekao je Božinović.

Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mera, Božinović je saopštio da je do sada ispisano oko milion kuna kazni, ali da je poenta da svi prihvate i pridržavaju se mjera.

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je da će, ako bude potrebno, zagrebačka Arena biće mobilisnana u tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

- Osnovni izazov je zdravstveni sistem i njegovo potencijalno preopterećenje - ocenio je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u poslednje dve nedelje beleži porast zaraženih, a danas je evidentiran novi rekord s 2.421 novim slučajem.

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni.

- Želim sve one koji ne vjeruju da upozorim da je bolest u ovom periodu mnogo ozbiljnija i zahtjevnija za rješavanje - naglasila je Markotić.

Novi.ba/Srbijadanas

Ne propustite