DOBRO SE ČUVAJTE, MOŽE BITI KOBNO: Ovo su znakovi da u tijelu imate OPAKOG crijevnog PARAZITA, obratite pažnju!

Porodica i zdravlje
DOBRO SE ČUVAJTE, MOŽE BITI KOBNO: Ovo su znakovi da u tijelu imate OPAKOG crijevnog PARAZITA, obratite pažnju!
.

Većina je parazita vidljiva tek mikroskopskim putem, a neki su vidljivi i okom. Iako je uvriježeno mišljenje da parazitske bolesti pogađaju siromašne predjele, one predstavljaju zdravstveni problem diljem svijeta.

Crijevni paraziti, poput crva Ascarisa, trakavice ili gliste, vrlo su česte infekcije, koje se mogu dogoditi svakome. Ipak, određeni faktori povećavaju rizik, poput plivanja u zagađenoj vodi, nefiltriranoj vodi za piće ili loša higijena.
Crijevni paraziti relativno se lako liječe uz pomoć lijekova, a povećanom higijenom može se spriječiti daljnje širenje.

bb

Osobe s crijevnim parazitima mogu iskusiti probavne promjene, uključujući gubitak apetita ili im hrana može uzrokovati mučninu.

Ako je riječ o velikom broju parazita, crijeva mogu biti blokirana, što može uzrokovati zatvor. Također mogu doći do proljeva, uz prisutnost krvi. Odrasli crvi mogu biti prisutni u izmetu.

Infekcija trakavicom može uzrokovati bolove i grčeve u području trbuha. Također mogu uzrokovati bolove u mišićima i slabost, kada paraziti migriraju kroz tijelo. Osobe s trakavicom mogu razviti alergijske reakcije na koži kao što su oticanje, crvenilo ili osip, ukoliko se ličinke ugrade u kožu.

Infekcija glistama može uzrokovati svrbež oko anusa, osobito noću. Žene zaražene glistama mogu imati svrbež i bolove u području genitalija i urinarnog trakta, a teže infekcije mogu dovesti do upale zdjelice.

b3

Zaraženi Ascarisom mogu iskusiti teškoće u disanju. Ako parazit napadne pluća, oboljeli može imati česte napadaje kašlja. Mogu osjećati i bol kod dubokog disanja te otežano disati kod tjelesnih aktivnosti ili vježbanja.

Mala djeca zaražena Ascarisom mogu imati problema s rastom i razvojem.

k

Odrasli inficirani glistama, trakavicom ili Ascarisom mogu također gubiti na težini.

Ako je riječ o velikom broju parazita, crijeva mogu biti blokirana, što može uzrokovati zatvor. Također mogu doći do proljeva, uz prisutnost krvi. Odrasli crvi mogu biti prisutni u izmetu.

Kako paraziti dospijevaju u organizam?

Unos parazita teško je spriječiti, a u organizam ulaze:

kontaminiranom vodom i hranom – jajašcima parazita, najčešće u nedovoljno opranoj ili termički obrađenoj hrani,
prekomjernim unosom šećera (ugljikohidrata),

  • kroz kožu,
  • kroz dišni sustav,
  • preko insekata,
  • nečistim rukama – zbog nedovoljne ili netemeljite higijene ruku,
  • sek*ualnim odnosom.
  • Higijena ruku

Nametnici u crijevima
Paraziti u crijevima su sitni organizmi, uglavnom je riječ o crvima, koji žive od hrane koju čovjek unosi u organizam. Najpoznatije vrste su gliste i trakavica.

Gliste

Više je vrsta, ali najčešće su dječja glista (enterobius vermicularis) i obična glista (ascarides). One su valjkastog oblika, dugačke oko 1 cm i tanke kao konac.

Noću liježu jajašca na otvoru debelog crijeva, što uzrokuje jak svrbež (čak i na području genitalija i urinarnog otvora, pogotovo kod žena), podsvjesnim grebanjem jajašca dospiju pod nokte, a kontaktom s ustima u probavne organe.

Crijevnom stijenkom putuju u pluća gdje se dalje razvijaju. Tada uzrokuju teškoće u disanju i napade kašlja pa se uglavnom misli da je u pitanju jaki bronhitis. Odatle putuju po bronhijama u grkljan i vraćaju se u crijevo.

Gliste kod ljudi mogu prodrijeti kroz crijevnu stijenku i dospjeti u trbušnu šupljinu te uzrokovati upalu potrbušnice ili zatvoriti otjecanje žuči iz žučovoda i uzrokovati žuticu.

Kako prepoznati gliste u stolici?

U stolici se mogu primijetiti odrasle jedinke parazita. Jajašca su prisutna u stolici još 70 – 75 dana nakon zaraze. Kod najtežeg oblika nastupa povraćanje odraslih jedinki parazita.

Trakavica

Gotovo je se nemoguće riješiti jer se sisaljkama (na glavi) čvrsto drži za crijevne stijenke. Najduži je parazit na svijetu jer može narasti do 14 m.

Trakavica u stolici može se primijetiti po bijelim komadićima parazita širokim oko 7 – 10 cm, a dugačkim 10 – 20 mm. Riječ je o spolno zrelim dijelovima odrasle trakavice koji su puni jajašaca. Svaka trakavica proizvede i 100 000 jajašaca.

Uzrokuje bolove u trbuhu i alergije, a može izazvati napadaje u mozgu i nanijeti veliku štetu živčanom sustavu.

Paraziti u crijevima čovjeka – simptomi

Ako je imunološki sustav oslabljen, veća je mogućnost zaraze crijevnim parazitima. Također, o imunitetu ovisi koji će simptomi izaći na vidjelo:

- konstipacija (zatvor, izostanak stolice) – kod velikog broja parazita crijeva mogu biti blokirana,
- proljev – uz prisutnost krvi,
- nadutost i plinovi,
- crvići u stolici – prisutnost odraslih parazita u izmetu,
- usporen metabolizam,
- stalna glad – paraziti jedu hranu koja se unosi u organizam,
- gubitak apetita,
- bolovi u trbuhu,

b
- anemija – paraziti se hrane crvenim krvnim stanicama (eritrociti),
- svrbež – zbog jajašaca parazita,
- osip – ekcem (uzrokuje trakavica), čirevi, suha koža itd.,
- razdražljivost,

b1
- kronični umor – iscrpljenost, anksioznost itd.,

b2
- nesanica – noćne more, škrgutanje zubima tijekom spavanja itd.,
- rak – kad parazit napadne organ (maternica, bubrezi, jetra itd.), a u organizmu je prisutan izopropilni alkohol (IPA) koji stvara pogodne uvjete za naseljavanje parazita u organu.

Paraziti u crijevima – prijenos na druge
Crijevni se paraziti lako mogu prenijeti na druge u slučaju neadekvatne higijene ruku. To se pogotovo odnosi na pranje ruku nakon obavljanja nužde, kontakta sa životinjama i tijekom putovanja u inozemstvo.

Paraziti u crijevima – dijagnoza
Postojanje nametnika u crijevima utvrđuje se laboratorijskim pregledom stolice. Pritom je važno odrediti vrstu parazita i težinu infekcije. Analiza se mora ponoviti kako bi se potvrdilo da je parazit uklonjen.

Lijek protiv parazita u crijevima

Osim stalnog održavanja osobne higijene i pridržavanja sanitetskih pravila, liječnik može propisati tablete protiv crijevnih parazita kako bi se zaustavio prijenos na druge u okolini.

Najpoznatiji lijekovi su Mebendazol, Benzimidazol, Albendazol, Ivermectin itd., a njihova je svrha izgladniti i paralizirati crve te ih usmrtiti. Liječenje se provodi tri dana.

Ne propustite