ZAŠTO TREBA GLASATI ZA NAČELNIKA HADŽIBAJRIĆA: Jedini koji je svoja obećanja ispunio

Aktuelno
ZAŠTO TREBA GLASATI ZA NAČELNIKA HADŽIBAJRIĆA: Jedini koji je svoja obećanja ispunio
Ibrahim Hadžibajrić kandidat je za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić kandidat je za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

122108961-2756126281304420-2513346975730733504-o

Ibrahim Hadžibajrić će pokušati četvrti put zaredom biti izabran za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo i uvjeren je da će uspjeti u tome.

Za načelnika je prvi put izabran 2008. godine i do danas je na čelu ove lokalne zajednice. Na predstojećim lokalnim izborima Hadžibajrić, koji je i predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), ima podršku još tri stranke - Naroda i pravde (NiP), Naše stranke (NS) i Socijaldemokratske partije (SDP).

U nastavku ćemo vas podsjetiti na nekoliko stvari koje je IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ REALIZOVAO TOKOM SVOG MANDATA

Više od polovine datih izbornih obećanja za mandatni period od 2016. do 2020. godine, ispunio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, njih 79 od ukupno 124, rezultati su to analize projekta "Lokalni istinomjer" kojeg realizira UG "Zašto ne".

"U odnosu na ostale općine, već treću godinu Općina Stari Grad ima dobre rezultate. To je svijetao primjer na kome se mogu druge općine ugledati, preuzeti metodologiju rada i način realizacije projekata", kazala je član tima Selma Aščerić.

ibrahim10

Najveći broj ispunjenih obećanja u općini Stari Grad u protekle tri godine odnosio se na putnu i komunalnu infrastrukturu, sanaciju ulica, zidova, vodovodne i kanalizacione mreže i drugih problema građana koji utiču na kvalitetu svakodnevnog života.

"Izdvojio bih četiri kapitalna projekta koja su rađena od kreditnih sredstava Saudijskog fonda, a koja smo završili prošle godine. Dokazali da se jedna podzemna garaža s prelijepim trgom može završiti za sedam-osam mjeseci, a čekali smo je 25 godina u Kantonu Sarajevo. Imamo i obnovljeni Dom zdravlja Stari Grad koji je jedan od najljepših u kantonu. Rekonstruisali smo zgradu Općine Stari Grad. Izgradili smo sportsku salu za školu "Edhem Mulabdić".

Insistirao sam da to radimo u 2019. godini. I tako je bilo. Ako se sjećate, 1. marta ove godine je bilo otvorenje. Htjeli smo da to bude za Dan nezavisnosti i to za sva četiri projekta. Nisam htio ništa da se radi u ovoj godini, jer je to izborna godina i zlonamjerni bi rekli da se radi zbog izbora. U ovoj godini radimo stvari koje smo planirali četverogodišnjim planom."

(Intervju za Klix.ba 14.10.2020.godine)

unnamed-1

Foto: Načelnik decenije/Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo proglašen je najboljim načelnikom FBiH decenije 2004-2014. godine, po odluci Evropskog pokreta u BiH.

"Ako imate rezultate rada, ako su ti rezultati vidljivi golim okom, onda možete svakom ko je glasao za vas pogledati u oči jer znate da ga niste iznevjerili. Ja sam načelnik koji provodi dosta vremena na terenu, kad prolazim ulicama posmatram koje su u lošem stanju, šta nam je prioritet da uradimo. Trudim se da razmišljam kao i svi drugi građani i gledam na probleme sa njihove tačke gledišta. Smatram da je posao načelnika jedne opštine da, prije svega, osigura građanima što bolje uslove za svakodnevni život – onoliko koliko je to u nadležnosti lokalne zajednice."

Ibrahim Hadžibajrić u intervjuu za Novi.ba

BRIGA ZA GRAĐANE TOKOM PANDEMIJE

Na vanrednoj sjednici početkom marta Opštinski štab civilne zaštite Stari Grad jednoglasno je prihvatio prijedloge općinskog načelnika i komandanta štaba da se izdvoje sredstva u iznosu od 500.000 KM za pomoć ugroženim kategorijama.

“Kako bi se podržao rad privrednih subjekata i spriječilo otpuštanje radnika, Općina Stari Grad Sarajevo, počevši od danas, umanjuje cijenu zakupa za poslovne prostore, javne površine i reklame za 50%, izuzev bankarskog sektora za koji se procjenjuje da i dalje jednako posluju. Ova odluka bit će na snazi do 30.aprila, 2020. godine nakon čega će se ponovo razmatrati situacija i donijeti odluka u skaldu sa stanjem na terenu,” poručio tada Hadžibajrić.

pomoc1-april2020-sg

Foto: Općina Stari Grad

Povodom mjeseca ramazana, svim polaznicima mekteba u općini Stari Grad podijeljeni su ramazanski paketići. Paketiće i dječije ramazanske vaktije dobilo je 800 polaznika mekteba u koordinaciji sa Islamskom zajednicom. U čast mubarek mjeseca ramazana djeca su prigodno iz svojih dvorišta, balkona, avlija sinoć puštali lampione u zrak i na taj način simbolično podijelili radost zbog nastupanja mjeseca posta i dobrih djela.

phpthumb-generated-thumbnail

Foto: Općina Stari Grad

HADŽIBAJRIĆA PODRŽAO I DENIS STOJNIĆ

denis-stojnic

Dobro poznato lice, najbolji bh. MMA borac Denis Stojnić kandidovao se za opštinskog vijećnika Stari Grad Sarajevo ispred stranke USD.

"Pojedince sam krtikovao i rekao im da nije uredu da oni zloupotrebljavaju vijećničke funkcije i uzimaju stanove, jer svi oni imaju riješeno stambeno pitanje, a ljudi koji to nemaju ne mogu dobitu iste upravo zbog njih", rekao je za Novi.ba Denis Stojić dodavši:

"Valjda vas je narod izabrao da budete servis građanima, a ne da budete servis sami sebi."

Denis nam je otkrio da će USD podržati sadašnjeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića u utrci za načelničku funkciju. Na kraju ističemo da će kandidat za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo biti i Denisov brat Dado.

PRIORITETI AKO PONOVO BUDE IZABRAN ZA NAČELNIKA

"Nama su uvijek prioritet građani i mi ćemo nastaviti dalje. Osim infrastrukture, pomagat ćemo mladim ljudima koji žele da riješe svoje stambeno pitanje, da počnu nove biznise i osiguraju sebi egzistenciju.

Radit ćemo i na zbrinjavanju djece bez roditelja i socijalno ugroženih kroz gradnju novih objekata i već sam u tom pravcu održao razgovore s jednom humanitarnom fondacijom koja je spremna donirati oko milion KM za izgradnju takve zgrade, a Općina Stari Grad će osigurati zemljište na kojem će se graditi.

U planu su nam i kapitalni projekti poput izgradnje podzemne garaže i uređenja Trga Alije Izetbegovića, kao i sportsko-rekreativnih centara, a svakako i rješavanje pitanja bazena Bentbaša.

Mi smo već imali dva projekta i zainteresovane investitore za bazene Bentbaša. Prvi projekt bio je izgradnja IT centra za koji smo imali idejni projekt. Nismo nažalost dobili saglasnost nadležnih institucija, prije svega Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo. Objekat je trebao zapošljavati 250-300 mladih ljudi. To bi bio centar za cijelu srednju Evropu.

S obzirom na to da gradnja nije bila moguća u Starom Gradu, investitori su bez problema dobili dozvole i zemljište za gradnju u Istočnom Sarajevu, u blizini Sunnylanda.

Poslije njih smo imali zainteresovane investitore iz Austrije koji su htjeli sagraditi hotelski kompleks, bungalove od drveta i kamena. Imali smo mogućnost izdavanja zemljišta u najam, a sve što bi izgradili uknjižili bi na Općinu Stari Grad. Međutim, Općinsko vijeće je odbilo i takav prijedlog, što još jednom pokazuje koliko je važno koga građani biraju u Vijeće.

Zato se nadam da će se poslije ovih izbora mnoge stvari promijeniti. To nam je potrebno da bi Stari Grad mogao ići naprijed., kazao je Hadžibajrić u intervjuu za Klix.ba početkom mjeseca oktobra ove godine.

 

 

Ne propustite