Šeranić otkrio crne prognoze

Aktuelno
Šeranić otkrio crne prognoze
.

Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno, dodao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas na vanrednoj konferenciji za medije kako su domovi zdravlja u tom bh. entitetu pod velikim pritiskom zbog novog korona virusa te da njihove projekcije pokazuju i dalje rast broja zaraženih osoba.

-Dom zdravlja u Banjoj Luci, kao i ostali, pod izuzetno su velikim pritiskom, odnosno njihove Covid ambulante, gdje se stvaraju velike gužve i sad smo prešli na drugu opciju rasporeda, prije svega mislim na Bijeljinu, Doboj i Foču, rekao je Šeranić

-Ukoliko se nastavi ovakav trend, bit će sedam do osam posto lica koji će biti hospitalizovani. Naše procjene pokazuju da će i sutra biti 1.800 lica pozitivnih, što bi značilo da bi iz te naredne sedmice imali oko 150 novih lica u bolnicama, s obzirom na mijenjanje odnosno pogoršavanje kliničke slike. Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno, dodao je.

Naveo je i da su u ministarstvu u kojem je on šef ponovo ažurirali preporuke koje su otišle pred sve domove zdravlja, odnosno šta da rade po pitanju pregleda, kako da upućuju pacijente.

-Ono što moram reći je da danas sve zemlje Evropske unije bilježe neslavne brojke onih koji su zaraženi i jedine mjere su prema sredini i pojedincu i donose se u ovom trenutku. Pored ovog što zbrinjavamo pacijente moramo biti svjesni da moramo pružiti zdravstvenu zašititu i onima koji imaju druge potrebe. To će biti teško ako se nastavi ovako, rekao je.

Naglasio je i da korona virus utiče na sve aspekte života a da u ovom ministarstvu planiraju i projektuju i donose određene mjere te da na osnovu tih ciljeva gledaju šta će biti sa najmanje štete. Naveo je i da su svjesni da svaka mjera ima uticaja na svakog pojedinca.

-Najvažniji je pojedinac, on štiti sebe i svoju porodicu. Po podacima o licima koji su zaraženi, nakon uzimanja epidemiološke anamneze, jasno je da su se zaražavanja uglavnom desila u krugu porodice, ali se nije ukazivalo na striktan boravak u nekom kolektivu, odnosno školi, već su to uglavnom okupljanja u slobodno vrijeme. Zato i mjere jesu bile usmjerene na naše slobodno vrijeme, istakao je.

Istakao je i kako je pred nama izazovan period te da se na jesen očekuje rast broja novozaraženih, kako su i najavljivali.

-Sutra zajedno sa Institutom za javno zdravstvo RS ćemo vidjeti kakve mjere mogu da budu donesene kada je u pitanju drugo funkcinionisanje društveno-socijalnog kontakta. Mislim na one mjere koje su prethodno bile na snazi i od Instituta očekujemo prijedlog kako da Štab diskutuje o tim mjerama, kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

(oslobođenje.ba)

Ne propustite