TEST NA KORONU JE NEGATIVAN, A IMATE SVE SIMPTOME? Pulmolog odgovara da li vam je potrebno liječenje

Aktuelno
TEST NA KORONU JE NEGATIVAN, A IMATE SVE SIMPTOME? Pulmolog odgovara da li vam je potrebno liječenje
Dr Tatjana Radosavljević objašnjava protokol liječenja pacijenta koji imaju upale pluća slične kovidu, ali im ova zaraza nije potvrđena

Dr Tatjana Radosavljević objašnjava protokol liječenja pacijenta koji imaju upale pluća slične kovidu, ali im ova zaraza nije potvrđena

“Ako liči na kovid, onda jeste kovid, bez obzira na rezultat PCR testa”. Ovako glasi ljekarsko pravilo koje se primjenjuje od početka pandemije korona virusa.

Znači li to da pacijent negativan na koronu treba da se liječi istim lijekovima kao kovid pozitivan pacijent, ako ima iste simtome, za Objektiv.rs je odgovorila dr Tatjana Radosavljević, pulmolog. 

Isto tako, naša sagovornica je objasnila da li je potrebno liječenje pacijenta sa kovid pozitivnim testom, ako su svi simtomi izostali. 

Test nije jedino mjerilo

Postoji mnogo razloga zbog kojih PCR test na kovid može da bude negativan, iako je pacijent zaražen koronom, kaže doktorka.

“Može da se desi da bris tehnički nije uzet kako treba, zbog čega rezultat testa nije validan. Osim toga, dešava se da je test urađen nakon dužeg perioda, kada je virus već dospio u pluća. Zbog toga test ne može da se uzima kao jedino mjerilo”.

Bijela pluća i kiseonik u krvi

Ako postoje simtomi i odgovarajući pokazatelji, pacijent će se tretirati kao da ima kovid uprkos negativnom testu, kaže pulomolog Tatjana Radosavljević.

“Kovid može da se utvrdi  bez testa na osnovu specifičnih simtoma. To su nalazi pluća i pojava tkz. belih pluća, koja se retko dešavaju kod običnog gripa. Pad koncentacije kiseonika i laboratorijske analize takođe mogu da pokažu da se radi o kovidu, dok su antitijela nakon petog dana nepogrešiva”.

Antibiotici i sistemska terapija

Kada ljekar uspostavi dijagnozu kovida i bez testa, takav pacijent leči se istom terapijom koja se nalazi u kovid protokolima.

“Koja će to tačno da bude terapija, zavisi od kliničke slike, težini simtoma, trenutnog protokola i stava bolnice. To mogu da budu antibiotici, ali i neka druga, sistemska terapija. Ukoliko tako struka nalaže, propisuju se lijekovi koji su pogazali najbolje rezultate kod sličnih slučajeva”,  objašnjava naša sagovornica.

Kada simtoma nema, kovid terapija nije potrebna

Kada pacijent sa pozitivnim PCR testom nema nikakve tegobe niti simtome kovida, važno je samo da se njegovo stanje prati, objašnjava dr Radosavljević.

“Uglavnom ljekari preporučuju odmor i jačanje imuniteta, što je jako važno čak i kada simtoma nema. Važno je uraditi preventivne preglede i analize, jer se dešava da postoji problem sa plućima zbog korone koji je asimtomatski. Ukoliko je sve u redu, nije potrebna nikakva medikamentna terapija.”

 (Objektiv.rs)

Ne propustite