OVE SIMPTOME NIKAKO NE SMIJETE DA IGNORIŠETE! Jasno ukazuju da sa štitnom žlijezdom nešto nije u redu!

Zanimljivosti
OVE SIMPTOME NIKAKO NE SMIJETE DA IGNORIŠETE! Jasno ukazuju da sa štitnom žlijezdom nešto nije u redu!
Dobro osluškujte svoje tijelo i znake koje vam šalje

Dobro osluškujte svoje tijelo i znake koje vam šalje
- Osnovna funkcija štitne žlijezde i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona T4 i T3. Hormoni štitne žlijezde su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u organima i tkivima - pojasnio je dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine.

Štitna žlijezda pomaže tijelu da korist energiju, održava pravilan rad mozga, srca i mišića.

Kada ona ne radi pravilno javljaju se simptomi koje mnogi zanemaruju i tek kad bude kasno odu kod ljekara. Štitna žlijezda može da radi ubrzano (hipertireoza) ili da se njen rad uspori (Hipotireoza). U oba slučaja potrebna je ljekarska pomoć. Evo na koje promjene u organizmu treba obratiti pažnju: 

5b19b15055ab34bffc0e27ef60
Hipotireoza – simptomi
Klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, vrtoglavicu, suhu kožu, dobijanje na kilaži. 

Hipertireoza – simptomi

Kada je previše aktivna štitna žlijezda javljaju se simptomi poput preskakanja srca, anksioznosti, drhtanje ruku, osjetljivost na visoke temperature, neredovni ciklusi, nesanica i gubitak kilograma.

Svi ovi simptomi ne moraju nužno da znače da patite od poremećaja štitne žlijezde, ali ukliko primjetite barem 2 simptoma u isto vrijeme, najbolje bi bilo da posjetite ljekara i odradite detaljne analize.

Ne propustite