DANAS JE DAN D: Predviđa se NAJTEŽI korona udarac, a evo i zašto

Region
DANAS JE DAN D: Predviđa se NAJTEŽI korona udarac, a evo i zašto
.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila, na osnovu podataka od sinoć u 20 časova, da će danas imati i više od 400 novozaraženih. Da li se Srbija bliži novom crnom rekordu od početka epidemije i piku trećeg talasa, ako imamo u vidu da smo ovoliko zaraženih imali na vrhuncu drugog talasa?

Premijerka Srbije Ana Brnabić sinoć je gostujući na RTS-u dala zabrinjavajuće podatke.

"Danas 400 zaraženih"

Ona je komentarišući jučerašnje korona brojke za Srbiju, istakla da imamo pogoršanje situacije, sa preko 300 novozaraženih.

- Mi pratimo situaciju na dva sata. U 20 časova večeras smo imali preko 400 novozaraženih. Imamo situaciju koja je sve kompleksnija. Čula sam se sa predsjednikom da to prokomentarišemo. Čula sam se i sa direktorom Infektivne klinike dr Goranom Stevanovićem, da pitam da li je tamo počela veća gužva. Oni tamo nemaju veću gužvu, ali je primjetno da dolaze ljudi sa težim simptomima. Ovo što sam rekla preko 400 ljudi, to je broj koji ćemo saopštiti sutra u 15 časova - naglasila je Brnabićeva sinoć gostujući na RTS.

To, navodi, govori koliko su izazovna vremena pred nama.

Ako uporedimo ove brojke koje je premijerka navela sa brojkama iz prethodnog, julskog talasa korona virusa zaključak se sam od sebe nameće. Tada smo u jednom trenutku došli čak do 467 zaraženih za jedan dan!

Naime, tada smo nakon vanrednog stanja i policijskog časa jedva dočekali da se opustimo i krenemo u normalan život. Sve je nagovještavalo da se sitacija smiruje, ukinute su rigorozne mjere, bilo je leto, mislilo se da toplije vrijeme smeta virusu... a onda BUM!

Prije tog buma, situacija je izgledala ovako...

Sredinom juna broj novootrivenih slučajeva danima se kretao oko 100. Onda smo 23. juna zabeležili 102, samo dva dana kasnije, dakle 24. juna 143 (malo manje nego juče, kada brojimo 151), ponovo za dva dana "kriva" se diže na 193, 28. juna na čak 254, 3. jula skok na 359.... I sve tako brzinom munje do 467 novonaraženih 26. jula.

Sada su ove brojke stigle znatno ranije nego što je očekivano. Naime, prama ranijim najavama sad bi tek trebalo da očekujmo pojavu trećeg talasa, ali je očigledno da su uveliko u njemu i da se punom brzinom približavaju piku.

Trebalo je tek da počne treći talas, a mi već grabimo ka piku

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, dr Branislav Tiodorović, prvo je treći talas najavljivao za kraj oktobra i početak novembra, a sada kaže da pik tog talasa očekuje u novembru i decembru.

- U Evropi epidemija bukti, ponovo je u talasu. Da li je to treći talas ili drugi talas nije bitno. Ovo je još uvijek daleko od pika, pik će vjerovatno biti u novembru ili decembru - kazao je Tiodorović za Jutarnji program TV Crne Gore.

Kakve ćemo tek brojke imati u piku, ako je sada ovako!?

Podsetimo i na to da domaći stručnjaci najavljuju da će ovaj, treći talas biti najduži, u odnosu na prethodna dva, i da će trajati moguće sve od aprila sljedeće godine.

Ositm toga zabrinjavajuće i ono što se dešava u Evropi i okruženju, gdje svakodnevno padaju crni korona rekordi, a treba napomenuti da mi nismo pusto, izolovano ostrvo.

Najnoviji šokantni podaci stižu jutros iz Hrvatske i Slovenije, gdje su obe zemlje zabeležile po gotovo 1.500 novozaraženih za 24 časa, što je nevjerovatno velika brojka kada se uzme u ozbir da Hrvatska ima oko 4 miliona stanovnika, a Slovenija 2.

(blic.rs)

Ne propustite