2 OPAKA SIMPTOMA UKAZUJU NA BOLEST ŠTITNE ŽLIJEZDE: Ako ovo osjetite IDITE DOKTORU DOK NIJE KASNO!

Porodica i zdravlje
2 OPAKA SIMPTOMA UKAZUJU NA BOLEST ŠTITNE ŽLIJEZDE: Ako ovo osjetite IDITE DOKTORU DOK NIJE KASNO!
.

- Osnovna funkcija štitne žlijezde i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona T4 i T3. Hormoni štitne žlijezde su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u organima i tkivima - pojasnio je dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine.

Štitna žlezda pomaže tijelu da korist energiju, održava pravilan rad mozga, srca i mišića.

Kada ona ne radi pravilno javljaju se simptomi koje mnogi zanemaruju i tek kad bude kasno odu kod ljekara. Štitna žlijezda može da radi ubrzano (hipertireoza) ili da se njen rad uspori (Hipotireoza). U oba slučaja potrebna je ljekarska pomoć. Evo na koje promjene u organizmu treba obratiti pažnju:

Hipotireoza – simptomi

Klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, vrtoglavicu, suhu kožu, dobijanje na kilaži.

stitna

Hipertireoza – simptomi

Kada je previše aktivna štitna žlezda javljaju se simptomi poput preskakanja srca, anksioznosti, drhtanje ruku, osetljivost na visoke temperature, neredovni ciklusi, nesanica i gubitak kilograma.

Svi ovi simptomi ne moraju nužno da znače da patite od poremećaja štitne žlezde, ali ukliko primijetite barem 2 simptoma u isto vrijeme, najbolje bi bilo da posjetite ljekara i odradite detaljne analize.

Ne propustite