BiH i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz 'Vraćenovići'

Bosna i Hercegovina
BiH i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz 'Vraćenovići'
.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su zajednički Granični prijelaz "Vraćenovići“ na putu Bileća - Nikšić, čime je pojednostavljen prelazak granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsjedavajući Tegeltija istaknuo je da je otvaranje ovog graničnog prijelaza, u koji je investirano više od 2,5 miliona eura, jedan u nizu uspješno realiziranih projekata BiH i Crne Gore s EU-om.

Izrazio je uvjerenje da to nije posljednji zajednički projekt, te da će u sljedećim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizirani.

- Želim se posebno obratiti graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i robe na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naše privrede surađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uvjetima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove - poručio je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku suradnju, te da su za to nužni infrastruktura i granični prijelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno raditi, ali koji će biti prepreka ilegalnoj trgovini i ljudima i robom.

On je najavio da će 2021. godine početi izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, u okviru projekta EU-a, izrazivši nadu da će svi granični prijelazi biti modernizirani i otvoreni do 2024. godine.

Zajednički granični prijelaz "Vraćenovići“ izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dvaju graničnih prijelaza u jedan zajednički, u kojem od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između dvije zemlje.

Ovaj savremeni granični prijelaz, površine je 9.000 kvadratnih metara, s tri ulazna i tri izlazna kolnička traka, kao i jednim posebnim trakom za teretna vozila.

Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prijelaza "Vraćenovići“ počela je krajem februara, od kada je bio zatvoren zbog izgradnje prometne infrastrukture, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ne propustite