ŽELJKA(45) JE IMALA 124 KG, SMIJALI SU JOJ SE NA ULICI, BILA JE OGROMNA: A onda se transformisala, SMRŠALA 50 KILA I POKAZALA BOMBASTIČNO TIJELO! (FOTO)

Praktična žena
ŽELJKA(45) JE IMALA 124 KG,  SMIJALI SU JOJ SE NA ULICI, BILA JE OGROMNA: A onda se transformisala, SMRŠALA 50 KILA I POKAZALA BOMBASTIČNO TIJELO! (FOTO)
.

Sjećam se da sam 26. januara ove godine, gledajući svoju sliku, pomislila: “Neću, ne mogu i ne želim da izgledam ovako”, ističe Željka Daković (45) koja danas može ponosno da kaže da je za osam mjeseci skinula 50 kilograma.

Velika motivacija da smrša Željki Daković bili su i njeni sinovi Marko (12) i Jovan (9).

“Plašila me je pomisao da mogu da dobijem moždani udar, infarkt ili slično oboljenje koje preti gojaznim osobama. A moja krvna slika pokazivala je da sve vodi da se tako nešto i dogodi”, poručuje.

Željka koja je porijeklom iz Banjaluke, a koja živi u Ulmu u Nemačkoj imala je, na visinu od 172 centimetra - 124 kilograma kada je rekla: “Dosta je!”.

“Ranije sam probala sve i svašta: čajeve, tablete, šejkove, mesnu dijetu, sve što bih čula od nekoga. Ali bih brzo odustajala jer se poslije nekoliko mjeseci ništa nije dešavalo. Stagnirala sam i odustajala. Vraćala stare kilograme, plus još nekoliko dodatnih kilograma”, priča nam.

ypuk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtvrbn01eqv8vmdyyzdc1zmniyme1mdfjyzfhyjuxndyxoguxyjjkmtquanbnkzmczqkeaieaaq

foto: Žena Blic

Dobro pamti kako je okolina reagovala na njenu kilažu.

“Osjećala sam poglede ljudi ili bih čula kako govore iza mojih leđa: “Kolika je žena!” ili “Vidi ovu!”. To boli, ali DO KOSTIJU. Ko je čuo tako nešto, zna šta govorim i kako sam se osjećala. Tješila sam se da imam višak zbog usporenog rada štitne žlezde”.

Početak dijete, kao i svaki početak, nije bio lak za Željku. Trebalo je da pobedi navike kojih se pridržavala cijeli život. Ali su njena želja i čvrsta želja bili iznad svega.

“Ovaj put želim da stignem do cilja”, rekla sam sebi”, otkriva nam Željka i dodaje da nije bilo lako odreći se omiljene jutarnje kafe, sireva i mliječnih proizvoda.

“Dan bih ranije započinjala velikom kafom sa mlijekom, a poslije doručka uslijedila bi brza hrana za ručak. Pa poneki slatkiš između obroka. Jela bih onako s nogu, poslije djece. Tačno je i da sam kuhala često pa sam se zavaravala da je to dovoljno da bi obrok bio zdrav. A uveče bih jela grickalice…. Bila je to potpuno pogrešna i neredovna ishrana”, dodaje.

xfsk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwmpvn01eqv8vzwyxn2q4n2y2mzgwowm5njiyzjc1ztbhzwm3mdfmmtquanbnkzmczqkeaieaaq

foto: Žena BLIC

Poslije brojnih dijeta koje je probala nije bilo jednostavno odabrati sljedeću, a onda je od drugarice čula za nutricionistkinju Anu Petrović, koja je njenoj prijateljici pomogla da za tri mjeseca dođe do sjajne linije.

Željka je uz pomoć ove dijete za osam mjeseci skinula 50 kilograma

“Dobila sam plan ishrane od tri obroka i dvije užine. Za doručak bih jela voćni miks sa ovsenim pahuljicama, integralni sendvič sa paštetom ili namazom od povrća, omlet sa povrćem ili nešto slično. Užina su bili voće ili potaž ili prirodni cijeđeni sokovi. Ručala bih bijelo meso ili bijelu ribu sa dinstanim povrćem i salatu, a večerala takođe ribu sa povrćem”, navodi detaljni jelovnik dijete.

Željka ističe da se obroci spremaju po posebnim receptima koji su veoma jednostavni.

“Nisam razmišljala šta da kuham. Samo bih otvorila planer. To mi je bilo super, a porcije su toliko velike da bi uvijek ostajalo malo na tanjiru”.

Kao poseban užitak izdvaja noćnu užinu – omiljeni jogurt sa čia sjemenkama i lanom.

“Prvi rezultati vidjeli su se već poslije dana kada sam prestala da uzimam tablete protiv visokog krvnog pritiska koji se stabilizovao”, poručuje Željka kojoj je dijeta olakšala i probleme sa štitnom žlijezdom.

“Željela sam da budem zdrava majka svojoj djeci”

Željka koja u Njemačkoj brine o starijem bračnom paru, napominje da nije pomišljala da odustane u bilo kom trenutku, iako je bilo teških momenata, poput njenog i dečjih rođendana, ljetnjeg odmora…

“Moram da kažem da mi je pandemija korona virusa išla na ruku, nije bilo slava, okupljanja pa nisam bila izložena velikim iskušenjima. U svakom zlu ima nečeg dobrog”, kaže.

sqdk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwxpfn01eqv8vmgi4yzhiywjmndi4zjnkzdc1nzixnzhjnwy3ogfmmdcucg5nkzmczqkeaieaaq

foto: Žena BLIC

Borbu koju je vodila sa kilogramima olakšavala joj je podrška porodice.

“Muž mi je rekao: “Ne kuhaj posebno za mene. Ješću što i ti”. Svi su bili maksimalno uz mene i dalje su”.

Velika motivacija za Željku bili su rezultati na nedeljnom nivou, ali prije svega jedan najvažniji cilj.

“Želela sam da budem zdrava majka koja će gledati svoju djecu kako rastu. To je bio pokretač i snaga. Svako ima nešto što želi više od svega”, poručuje.

Željka često sebe nije mogla da prepozna u ogledalu. Stara odjeća “visila je na njoj”. Poznanici i prijatelji govore joj da je druga osoba, a neki je ne prepoznaju na prvi pogled.

“Suprug i djeca oduševljeni su mojim izgledom, ponašanjem, načinom odijevanja”, ponosno ističe i dodaje:

“U početku sam željela da smršam 35 do 40 kilograma, a kada sam vidjela koliko mi mršavljenje ide od ruke, riješila sam da skinem još 10. Ne mogu riječima da opišem koliko sam sretna.

(Žena Blic)

Ne propustite